Όργιο φοροδιαφυγής, σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια βρήκαν τα κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων!
Με το νέο μοντέλο ελέγχων που έβαλαν σε εφαρμογή, φέτος το καλοκαίρι, οι αρμόδιες υπηρεσίες, ανακάλυψαν σημαντικές αποκλίσεις στα νούμερα που δηλώνονταν ως έσοδα και δηλώσεις μηδενικού ΦΠΑ σε τουριστικά καταλύματα που ήταν πάντα γεμάτα ή με πληρότητες άνω του 90%!
Ο Γεν. Γραμμ. Δημοσίων Εσόδων, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, πως η υπηρεσία ξέρει ποιοι κρύβουν έσοδα, λέγοντάς τους, «δηλώστε τα γιατί σας περιμένουμε» Κατά την παρουσίαση των στοιχείων, τονίστηκε επανειλημμένα ότι στόχος της ενέργειας αυτής είναι να δείξουμε στους υπόχρεους ότι τους παρακολουθούμε και περιμένουμε να μας δηλώσουν τα έσοδα που πρέπει να δηλώσουν.
Με την προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, να λήγει την Δευτέρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το μήνυμα του Γ. Πιτσιλή, έχει σκοπό να ανάψει φωτιά στα «μπατζάκια» των φοροφυγάδων και να τρέξουν να δηλώσουν όλο τον ΦΠΑ. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, που έχουν ήδη καταθέσει δηλώσεις, μπορούν πάντα να κάνουν μία τροποποιητική, προσθέτοντας τα στοιχειά που «ξέχασαν» στην πρώτη.
Η κυρία Μαυρίδου επικεφαλής της διεύθυνσης συμμόρφωσης, ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Airbnb, που μέχρι τώρα κέρδιζαν εισοδήματα, δίχως να πληρώνουν φόρο, ενώ δρομολογείται η λήψη καταλόγων από ξένους tour operators και από τον ΣΕΤΕ ώστε να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για τον κλάδο του τουρισμού.
Στην παρουσίαση των στοιχείων, βγήκαν εντυπωσιακά νούμερα, με αποκλίσεις εσόδων που φτάνουν και τα 4,5 εκατ. ευρώ μόνο για τον Ιούλιο.
Το σύστημα της ΓΓΔΕ λειτούργησε ως εξής. Πρώτα το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, συγκέντρωσε και έστειλε όλα τα σχετικά αρχεία των καταλυμάτων που λειτουργούν στην χώρα.
Η λίστα αυτή, διασταυρώθηκε με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της ήδη η Γραμματεία και έτσι δημιουργήθηκε μία νέα λίστα με 2.123 καταλύματα (1.545 ξενοδοχεία και 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια).
Στην συνέχεια, δίπλα στο όνομα της κάθε εταιρίας, μπήκαν οι πληρότητες των καταλυμάτων, όπως οι ίδιες οι εταιρίες τα αναρτούσαν στις σελίδες τους.
Εδώ και πολλά χρόνια, για την εξυπηρέτηση των πελατών, τους ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, δίνουν σε πραγματικό χρόνο τα διαθέσιμα δωμάτια τόσο στα δικά τους site, όσο και σε ειδικές ιστοσελίδες αναζήτησης τουριστικών καταλυμάτων όπως είναι το trivago. Ο έλεγχος περιελάμβανε και διασταύρωση μέσω τηλεφώνου.
Αμέσως, άρχισαν να φαίνονται οι διαφορές των δηλώσεων, που υπέβαλαν οι εταιρίες με τα πραγματικά στοιχεία και άρχισε να χτίζεται η υπόθεση. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από 901 επιχειρήσεις που υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιούλιο και σε ένα δείγμα 525 για τις οποίες υπήρχαν πλήρη στοιχεία, οι 53 δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση ΦΠΑ ή είχαν μηδενική!
Οι 64 από αυτές, έδωσαν «λάθος» νούμερα, όπου η απόκλιση με την πραγματικότητα, ήταν πάνω από 100.000 ευρώ!
Όμως υπάρχουν και 384 με αποκλίσεις στα 100.000 ευρώ και κάτω. Έλεγχος έχει ξεκινήσει στις 10 υποθέσεις και στις υπόλοιπες από τις 53 ενεργές υποθέσεις, αναμένεται να ξεκινήσουν διαδικασίες στην συνέχεια.