Πάει περίπου ένας χρόνος όταν η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ έπεσε θύμα των μηχανών παρακολούθησης του facebook και της διαχειριστικής του ομάδας.
Δεν ήθελαν να καταλάβουν πως το κοριτσάκι που τρέχει γυμνό να σωθεί από τις αμερικανικές ναπάλμ δεν είναι… παιδική πορνογραφία, αλλά η θρυλική φωτογραφία του 1972 από το Βιετνάμ.
Του Βήματος της Αιγιάλειας
Δύο φορές την ανέβασε η πρωθυπουργός στο facebook και τις δύο την κατέβασαν. Η επίσημη δικαιολογία του facebook ήταν πως προστατεύει το κοινό από πορνογραφικού είδους περιεχόμενο… τι κι αν η εν λόγω φωτογραφία είχε πάρει το βραβείο Πούλιντζερ ποιος νοιάζεται γι’ αυτό;
Πριν μερικά χρόνια μια εταιρεία στην Αμερική αποφάσισε να κάνει μια καμπάνια για τη διαφήμιση καλσόν. Η φωτογραφία ήταν ολόσωμη και έδειχνε το μοντέλο να φορά μόνο τις καινούργιες νάιλον κάλτσες της εταιρείας, ενώ στεκόταν προφίλ, καλύπτοντας με τη στάση αυτή τα «επίμαχα σημεία»… Με το που ανέβηκε η φωτογραφία αμέσως το facebook την κατέβασε με την αιτιολογία ότι πρόκειται για πορνογραφικό υλικό.
Κόντρα στον πουριτανισμό του facebook δημιουργήθηκε από ακτιβίστριες το κίνημα της θηλής, γυναίκες ακτιβίστριες και καρκινοπαθείς εντόπισαν πως κάθε φορά που κάποια φωτογραφία πρόβαλε το στήθος και συγκεκριμένα τη θηλή θεωρείτο πορνογραφικού περιεχομένου και αμέσως διαγραφόταν.
Κόντρα σε αυτή τη πρακτική οργανώθηκαν και πραγματοποιώντας διάφορες μορφές διαμαρτυρίας πίεζαν προς την κατεύθυνση το facebook να αλλάξει πρακτική στο ζήτημα του γυναικείου σώματος και της πορνογραφίας. Μάλιστα γυρίστηκε και σχετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ελευθερώστε τη θηλή» θέτοντας σοβαρά ζητήματα και ένα βασικό ερώτημα «Τι είναι πιο άσεμνο: η βία ή μια θηλή»;
Πριν μερικές ώρες η σελίδα του Φάνη Ζουρόπουλου μπλοκαρίστηκε για 7 ημέρες από το facebook γιατί δημοσίευσε ένα πινάκα του Mondigliani που θεωρήθηκε, άσεμνο.
Ο εν λόγω πίνακας απεικονίζει ξαπλωμένο γυμνό 1917, «Μιλάνο, Συλλογή Gianni Mattioliο»και πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις στη Νέα Υόρκη για το εξωπραγματικό ποσό των 157,7 εκατ. Ευρώ.
Ο πλέον ακριβοπληρωμένος πίνακας των τελευταίων ετών είναι και αυτός πορνογραφικό υλικό!…
Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή , είναι φορές που πρέπει όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα social media… να δούμε τι χρήση θα τους κάνουμε και τι θέλουμε πραγματικά να περάσουμε;
Άλλοι ασχολούνται για να σπάσουν την μοναξιά τους, άλλοι να καλύψουν τη ματαιοδοξία τους και ορισμένοι άλλοι να περάσουν μηνύματα, είτε κοινωνικά, είτε πολιτικά είτε πολιτιστικά, είτε αθλητικά. Πολλοί νοιάζονται για τα like παρά για την ουσία, είναι οι άνθρωποι, του χαβαλέ, της πλάκας και του ωχαδελφισμού, αυτά είναι τα καλά παιδιά…
Που ανώδυνα τους δέχεται το σύστημα… Είναι όμως και τα «κακά» παιδιά που τα πολιτικά μηνύματα τα οποία εκφράζουν ενοχλούν, οι απόψεις τους πικραίνουν, το πολιτιστικό τους υπόβαθρο ξενίζει… Οπότε εύκολα στοχοποιούνται και ενοχοποιούνται…
Η πραγματικότητα μια, όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες, τώρα πια όλοι είμαστε εκτεθειμένοι μέσα στον κυβερνοχώρο όπου οι μηχανές κάνουν κουμάντο και οι άνθρωποι λειτουργούν επικουρικά.
Σύμφωνα με όσα είδαν τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας, ακόμα και η ομάδα του facebook είναι μπερδεμένη με τα κριτήρια που βάζει η εταιρεία για το ποιες αναρτήσεις χρηστών πρέπει να αφαιρούνται από την πλατφόρμα του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.
Η διαδικασία λήψης αποφάσεων που έχουν σχέση με σεξουαλικό περιεχόμενο και αν αυτό μπορεί να παραμείνει ή όχι στην πλατφόρμα, προκαλεί σύγχυση.
Το Facebook εκτός από τους υπαλλήλους χρησιμοποιεί και ειδικούς αλγόριθμους οι οποίοι εξετάζουν αυτόματα αμφισβητούμενες δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα.
Οπότε τα συμπεράσματα δικά σας… γιατί τα έργα τέχνης, η φωτογραφία από το Βιετνάμ του 1972 και η διαφημιστική καμπάνια του καλσόν κρίθηκαν ακατάλληλα.
ΠΗΓΗ: To Βήμα της Αιγιάλειας