Η ενίσχυση του ESM φαίνεται πως δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για τα κράτη μέλη της ΕΕ. «Δεν είναι ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή να κάνουμε αλλαγές στις υπάρχουσες συνθήκες ούτε να δώσουμε περισσότερη εξουσία στον ESM. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας εξισορροπημένος συμβιβασμός», ανέφερε ο Roberto Gualtieri, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια συνάντησης στα πλαίσια της Βουλγαρικής προεδρίας που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
«O ESM αποτελεί μοχλό μείωσης των ανισοτήτων στην Ευρώπη. Δε φταίει το ευρώ από μόνο του εάν υπάρχουν δύο ή περισσότερες ταχύτητες στην Ευρώπη. Οι οικονομικές πολιτικές ευθύνονται για τις ανισότητες και αυτές αποτελούν και τη λύση. Η ΕΕ οφείλει να πάρει την ευθύνη που της αναλογεί, να δημιουργήσει ένα εργαλείο που να προλαμβάνει και να διορθώνει τα ζητήματα» σημείωσε ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Μανιός.
Τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσει προτεραιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ασφαλέστερη οικονομία, η αμοιβαία κατανόηση και αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών, η διαφάνεια και η υγιής ανταλλαγή απόψεων.
Προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί επίσης η ενίσχυση της ευρωπαϊκής τραπεζικής και της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη. «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ένωση στη πράξη και όχι στα λόγια. Σαφώς και πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο οι εθνικές κυβερνήσεις αλλά πρέπει να ενισχύσουμε και το ρόλο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».
«Κλειδί της επιτυχίας είναι να πάρουν οι εθνικές κυβερνήσεις την κατάσταση υπό τον έλεγχο τους. Έχουμε ανάγκη από περισσότερη και γρήγορη διασύνδεση των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες με την πραγματικότητα που οι πολίτες βιώνουν στις χώρες τους» τόνισε η Maria Luís Albuquerque, μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πορτογαλικού Κοινοβουλίου.
Πηγή: EurActiv