Τα μέλη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αποδομούν τις διατάξεις Γαβρόγλου για το άσυλο στα ΑΕΙ.
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Οι τραμπούκοι των Εξαρχείων, των Ρουβικώνων και των Πυρήνων της Συμφοράς δεν αρκεί να έχουν ελευθέρας για εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς και καταλήψεις. Πρέπει επίσης να αυτοχρηματοδοτούνται. Έτσι, στο πλαίσιο του ολοκαυτώματος της παιδείας που επιχειρούν οι κ.κ. Αλ. Τσίπρας και Κ. Γαβρόγλου, πρέπει να εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση των ομάδων αυτών.
Μέσω λοιπόν των νέων διατάξεων για το άσυλο στα ΑΕΙ, δένονται τα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας ακόμα και σε περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, που σημαίνει ότι επισημοποιείται ο μετασχηματισμός των ΑΕΙ σε …τεκέδες.
Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και τα μέλη της αποδομούν την συνταγματική ισχύ της επίμαχης διάταξης.
Ανησυχούν έτσι για την ουσιαστική προστασία των πανεπιστημίων από σοβαρές εγκληματικές ενέργειες και την ικανότητα του κράτους να εκπληρώνει την βασική συνταγματική υποχρέωση για παροχή έννομης προστασίας της ζωής και της προσωπικής ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το τρίτο άρθρο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε ψηφοφορία την Τρίτη, επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως μόνον σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής, ενώ για τα υπόλοιπα εγκλήματα θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.
Οι παρατηρήσεις της σχετικής έκθεσης που συνοδεύει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, που αγνοήθηκαν όμως από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι, σύμφωνα με τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις «η παροχή έννομης προστασίας στην ζωή και την προσωπική ασφάλεια επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του κράτους, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του, ενώ ανήκει κατ’ αρχήν στον νομοθέτη η διόρθωση του συστήματος προστασίας κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη, αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου».
Εξηγούν επίσης πως, με την προτεινόμενη κυβερνητική ρύθμιση, «η αυτεπάγγελτη επέμβαση της δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται μόνον σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής. Προβληματισμός μπορεί κατά τούτο να εγερθεί σχετικά με την παροχή αποτελεσματικής προστασίας κατά άλλων εγκλημάτων, ιδίως αυτόφωρων».
Τέλος, σημειώνεται ότι η διάκριση μεταξύ των εγκλημάτων κατά της ζωής και των εγκλημάτων κατά της σωματικής ακεραιότητας είναι ενίοτε δυσχερώς διαγνώσιμη κατά τον χρόνο τέλεσής τους.
«Το νομοσχέδιο δεν είναι καλή εξέλιξη για τα ΑΕΙ, δεν προσφέρει προοπτική και προκαλεί αναστάτωση στον τρόπο που λειτουργούμε». Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την Παιδεία ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Περικλής Μήτκας.
Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο έχουν εκφράσει η σύγκλητος του ΑΠΘ, η πρυτανεία και η Σύνοδος των Πρυτάνεων –οι οποίες, ωστόσο, δεν έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Παιδείας.
Ο κ. Π. Μήτκας εξήγησε ότι στο θέμα του ασύλου συμφώνησαν όλα τα πανεπιστήμια, αλλά ο κ. Γαβρόγλου επέμεινε.
«Ζητήσαμε να παραμείνει η διάταξη για το άσυλο ως έχει και να παρεμβαίνει η αστυνομία όποτε τελούνται παρεμβατικές πράξεις, δηλαδή να ισχύει στο πανεπιστήμιο ό,τι ισχύει σε όλη την επικράτεια με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών», είπε.
«Όταν έχεις διακίνηση ναρκωτικών, είναι δυνατόν να εξαρτάται η επέμβαση της αστυνομίας από την απόφαση ενός οργάνου (πρυτανικό συμβούλιο με εκπρόσωπο φοιτητών) που έχει δυσκολία να συγκληθεί; Αυτά τα πράγματα μάς φαίνονται αδιανόητα», τόνισε.
Δεν είναι όμως αδιανόητα για μία κυβέρνηση η οποία πρέπει να ξεπληρώσει γραμμάτια στα «τάγματα ασφαλείας» της, χωρίς να έχει τα απαιτούμενα χρήματα. Τί ευκολότερο, λοιπόν, από το να παραδώσει την παιδεία στο εμπόριο ναρκωτικών –το οποίο έχει και σοσιαλιστικό χαρακτήρα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, στην Λατινική Αμερική, τα περισσότερα από τα ινδάλματα των Τσίπρα και Γαβρόγλου δεν θα έφταναν ποτέ στην εξουσία χωρίς το ναρκοεμπόριο και τους διάφορους Εσκομπάρ του.