Η αυστηρή απάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» όταν ρωτήθηκε για το το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του νομοθετημένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων από 1/1/2019, προκάλεσε αν μη τι άλλο αμηχανία στην Αθήνα, με θύματα βέβαια το 1.000.000 περίπου συνταξιούχους που συνεχίζουν να παραμένουν θεάτες των επικοινωνιακών παιχνιδιών Αθήνας-Δανειστών.
Όσο πλησιάζει η ώρα εφαρμογής των δεσμεύσεων για μειώσεις στις συντάξεις, τόσο η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να αποστεί από τις συμφωνίες που έκανε με τους δανειστές, με τον Πρωθυπουγό να δηλώνει στο Euronews: «Το λέω καθαρά. Στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό».
Τη σκυτάλη πήρε και ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας χθες στους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα πως η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει πλήρως την συμφωνία αυτή.
«Ευχάριστη έκπληξη» λένε στην κυβέρνηση ήταν πως οι απεσταλμένοι των δανειστών και ειδικά το ΔΝΤ δεν αντέδρασαν αρνητικά. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την τύχη του μέτρου όμως αφού, όπως λένε και στην κυβέρνηση, οι απεσταλμένοι των θεσμών είναι αναρμόδιοι πλέον και δεν έχουν εξουσιοδότηση (όπως είχαν επί Μνημονίου) να διαπραγματευτούν καμία αλαγή στα μέτρα.
Απλά καταγράφουν σαν Έκθεση τις υπαναχωρήσεις (με τις συνέπειές τους) και στο τέλος όλα θα κριθούν στο Eurogroup, αφού αυτό ενέκρινε την Συμφωνία για τα μέτρα και για την ελάφρυνση του χρέος και αυτό θα αποφασίζει πλεόν μόνον, εάν δέχεται ή όχι τέτοιες αλλαγές.
Πριν προλάβει όμως καλά-καλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να θέσει θέμα μη μείωσης των συντάξεων στους θεσμούς, η Κομισιόν «άναψε κόκκινο» και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται.
Λίγες ώρες πριν, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που αντικατέστησε το Χίλτον ως τόπος διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για να κρατηθούν μακριά από το φως της δημοσιότητος οι συναντήσεις, οι θεσμοί είχαν ακούσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να βάζει τον πήχη ψηλά και να ζητά και ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις, αλλά και εφαρμογή των αντίμετρων. Ούτε σε αυτό οι θεσμοί αντέδρασαν, όμως οι δύο πλευρές μετράνε διαφορετικά ύψος του «δημοσιονομικού χώρου» για να εφαρμοσθούν τα αντίμετρα.
Κυβέρνηση και δανειστές θα τα συζητάνε αυτά για 1-2 μήνες ακόμη (μέχρι το Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου) και έτσι, στο διάστημα αυτό, τα εναλλακικά σενάρια θα δίνουν και θα παίρνουν. Ώσπου «να κάτσει η μπίλια», οι πιθανές λύσεις που -σύμφωνα με πληροφορίες- θα ακούγονται θα είναι:
1. Πλήρης αναστολή του μέτρου, όπως δηλώνει τώρα ότι θέλει η ελληνική πλευρά, με το επιχείρημα ότι οι μειώσεις είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης αφορούν μόνον στον στόχο (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) και όχι στο μέσο επίτευξής του (περικοπή συντάξεων)
2. Σταδιακή (αντί για μια κι έξω και «βάρβαρη») μείωση των συντάξεων, μεταθέτοντας σε 4 χρόνια και τις αυξήσεις στα Κοινωνικά Επιδόματα (ως το 2022 αντί το 2020).
3. Χρονική παράταση του μέτρου έως και τις αρχές του 2019, εν αναμονή και τη ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων του 2018, προκειμένου να κριθεί η τύχη του.
4. Πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μειώσεων από 1.1.2019 κατ’απαίτηση του Eurogroup