Πίσω από τους φρουρούς, τις ατσάλινες πόρτες πυρασφάλειας και τους τσιμεντένιους διαδρόμους ενισχυμένου σκυροδέματος κρύβονται... υπολογιστές. Κρυπτογραφημένοι servers που δε συνδέονται με κανένα τρόπο στο διαδίκτυο, και οι οποίοι κρατούν τα "κλειδιά" σε μια αμύθητη ψηφιακή περιουσία.
Ο Αργεντινής καταγωγής νεοφυής επιχειρηματίας Wences Casares έχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια του προσπαθώντας να πείσει δισεκατομμυριούχους και εκατομμυριούχους της Σίλικον Βάλεϊ όχι μόνο πως το Bitcoin είναι το κοινό παγκόσμιο νόμισμα το μέλλοντος, και πως πρέπει να "εφοδιαστούν" με αυτό, αλλά πως αυτός είναι "ο άνθρωπός τους" προκειμένου να το προστατεύσει.
Κι αυτό, διότι η start-up του, η Xapo, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο από υπόγεια θησαυροφυλάκια σε πέντε ηπείρους, συμπεριλαμβανομένου και ενός παλιού και παροπλισμένου ελβετικού οχυρού.
Στο μυστηριώδη κόσμο της διαχείρισης πλούτου, η Xapo είναι γνωστή για δύο πράγματα: για τη λίστα πελατών της, η οποία βρίθει από... οικογενειακές επιχειρήσεις γραφείου, και για την περιστασιακή άδεια που παρέχει στους δημοσιογράφους να ρίξουν μια "κλεφτή ματιά" στα υπερ-φρούρια της, προκειμένου να γράψουν για την ασφάλεια τους. Ωστόσο υπάρχει ένα πράγμα που παραμένει μυστικό: πόσο ψηφιακό χρήμα φυλάει ακριβώς;
Το μεγαλύτερο "ψηφιακό" θησαυροφυλάκιο του κόσμου
Δύο πελάτες της Xapo έχουν δηλώσει ότι φυλάσσονται σχεδόν 10 δισ. δολάρια σε Bitcoin. Μια ακόμη πηγή που γνωρίζει επί του θέματος δήλωσε πως το νούμερο είναι αρκετά ακριβής προσέγγιση. Άλλωστε η τιμή του Bitcoin είναι δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς χαρακτηρίζεται από ισχυρή μεταβλητότητα.
Ακόμα για τον "πολύχρωμο" κόσμο των κρυπτονομισμάτων, τα αποθέματα αυτά ειναι εξωπραγματικά, καθώς πρόκειται για περίπου 7% της παγκόσμιας προσφοράς Bitcoin. Αν τα νούμερα είναι ακριβή, τότε αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως η μόλις τεσσάρων ετών Xapo, διαθέτει μεγαλύτερες καταθέσεις από το 98% των 5.670 τραπεζών στις ΗΠΑ! Βέβαια υπόκειται σε διαφορετικές ρυθμιστικές Αρχές από ότι οι εν λόγω τράπεζες.
"Όποιος δεν κρατά πάνω του τα κλειδιά, τότε τα φυλάει στην Xapo", δηλώνει ο Ryan Radloff της CoinShares, η οποία διαθέτει πάνω από 500 εκατ. Δολάρια σε Bitcoin φυλαγμένα στην Xapo.
"Δεν θα τα φύλαγα σε τράπεζα που να με πλήρωνες", δηλώνει χαρακτηριστικά ο μεγαλοεπενδυτής.
Ο πρώτος κανόνας του Bitcoin είναι να φυλάξεις κάπου ασφαλή τον κωδικό σου, το "κλειδί" του που σου επιτρέπει να ξοδέψεις το ψηφιακό νόμισμα. Εάν πέσει στα χέρια κάποιου κλέφτη, τότε αποκτά πρόσβαση στα χρήματα σου, και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ανακτηθούν.
Το μεγάλο στοίχημα του Casares
Την επιτυχία του Bitcoin τα τελευταία χρόνια ακολουθούν και "ανταγωνιστικά" κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum και το Ripple.
Ωστόσο ο Casares φυλάσσει μόνο Bitcoin στα γρούρια του, διότι, όπως δηλώνει, πιστεύει τόσο πολύ στο Bitcoin και στο πως θα είναι ο μόνος κυρίαρχος, ώστε δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί με άλλο κρυπτονόμισμα.
Ο Casares δέχεται επίσης κριτική για το "παράδοξο" που δημιουργεί το γεγονός ότι κρατάει φυλαγμένα τα Bitcoin, καθώς το νόημα ύπαρξης τους ήταν να ξοδευτούν και να χρησιμοποιούνται σαν πραγματικό νόμισμα.