Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών για την φθίνουσα πορεία στις εισπράξεις φόρων που αποτυπώνεται στα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού στο α΄πεντάμηνο της χρονιάς (-10%), με βάση τα οποία τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα δώσει την πρώτη μεταμνημονιακή «μάχη» με τις Βρυξέλλες για ΄το πλεόνασμα και τις παροχές του 2019.
Στο οικονομικό επιτελείο αποδίδουν στον νόμο Κατρούγκαλου και στην σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα (που –όπως λένε- έδωσε επιπλέον κίνητρο για φοροδιαφυγή) την σημαντική υστέρηση που καταγράφεται στα κρατικά έσοδα σε σχέση με πέρυσι αλλά και έναντι των μηνιαίων στόχων του 2018), αναφέρει το protothema.
Έτσι, το επόμενο μεγάλο «κρας-τεστ» για τα έσοδα αναμένεται πλέον στο τέλος Ιουλίου, όταν θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα η α΄δόση φόρου εισοδήματος αλλά και ο ΦΠΑ β΄τριμήνου 2018.
Αναζητώντας τις αιτίες του «κακού» και λίγο πριν λήξει η διορία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (στις 26 Ιουλίου) η Έκθεση για την διακύμανση των φορολογικών εσόδων της ΑΑΔΕ επιχειρεί μια αποτίμηση για τις εισπράξεις Μαΐου, στην οποία διαπιστώνει ότι:
1. Τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους τον Μάιο του 2018:
διαμορφώνονται σε 3,06 δισ. ευρώ
εμφανίζονται μειωμένα κατά 9,84% συγκριτικά με τον Μάιο του 2017
είναι χαμηλότερα 3,15% σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο είπραξης
2. οι άμεσοι φόροι τον Μάιο 2018 παρουσιάζουν μικρή μείωση σε σχεση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, καθώς όλες οι μείζονες κατηγορίες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Η εξήγηση που δίνουν στην Πλατεία Συντάγματος, όπως αναφέρεται στην Έκθεση είναι ότι «λόγω της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών που αποδίδονται πλέον στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με τα δηλωθέντα εισοδήματα, η υστέρηση στα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας, οφείλεται εν μέρει στα μικρότερα εισοδήματα που σπεύδουν να δηλώσουν ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να καταβάλλουν όσο το δυνατόν μικρότερες εισφορές».
Την ίδια στιγμή όμως, αποκαλυπτεται και μείωση εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων. Όπως αναφέρεται «αρνητική μεταβολή, επίσης, παρουσιάζουν και τα έσοδα από τον φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης (ΚΑΕ 0113), τα οποία μειώθηκαν κατά 6,19 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 495,42 εκ. ευρώ τον Μάιο του 2018, έναντι 501,61 εκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους».
Για την υστέρηση στα έσοδα από φόρους επιχειρήσεων (νομικών προσώπων) η εξήγηση είναι πιο απλή και αποδίδεται στην παράταση υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος.
3. οι έμμεσοι φόροι τον Μάιο του 2018:
ανήλθαν σε 2,04 δισ. ευρώ
σημείωσαν μείωση της τάξης του 11,97% έναντι των αντίστοιχων εσόδων (2,32 δισ ευρώ) του Μαΐου του 2017 .
παρουσίασαν οριακή υστέρηση έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1,18%.
Η εξέλιξη αυτή τον Μάιο είχε ως αποτέλεσμα, συνολικά στο α΄5μηνο του 2018 οι εισπράξεις να κινούνται κάτω από τον στόχο του προϋπολογισμού, δημιουργώντας ανησυχία ακόμα για τα υπερ-πλεόνασματα που υπόσχεται προς διανομή η κυβέρνηση.
Και μπορεί μεν για την επίτευξή του υπερπλεονάσματος εφέτος, να φανεί αρκετή μία ακόμη περικοπή δαπανών -που θα εμφανιστεί στο τέλος ως έκτακτη «παροχή»- στην πράξη όμως τυχόν υστέρηση εσόδων έως τότε θα δημιουργήσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό της χώρας.