Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στο υπουργείο Οικονομικών, μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν οριστικά για το Δημόσιο έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ, από υποθέσεις που παρέμεναν ανέλεγκτες για χρόνια ή και δεκαετίες, αλλά θα παραγραφούν σε 50 μέρες από σήμερα, αν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 οι ελεγκτές των εφοριών δεν προλάβουν να τις κινήσουν.
Χθες μόλις (10 Νοεμβρίου 2016) εστάλη εσωτερική εγκύκλιος στις εφορίες όλης της χώρας, που ζητούσε να ενημερώσουν «εντός δύο ωρών» (!) πόσες υποθέσεις έχουν επιλέξει να ελέγξουν κατά προτεραιότητα, λόγω σπουδαιότητος και για να μη χαθούν την 1.1.2017.
Επιπλέον, σε πολύ αυστηρό τόνο, η Γενική Διεύθυνση Ελέγχων της ΓΓΔΕ ζητά άμεσα να πάρουν την ευθύνη οι προϊστάμενοι των κατά τόπους εφοριών και να εντάξουν, αν χρειάζεται, και πρόσθετες υποθέσεις που τυχόν έχουν μεγάλη ελεγκτική ή εισπρακτική σημασία, προκειμένου να κρατηθούν «ζωντανές» για έλεγχο.
Τεράστια καθυστέρηση
Το σύστημα ελέγχων έχει «στομώσει» από τις εκατοντάδες χιλιάδες εντολές ελέγχου που σωρηδόν εκδίδονται στα τελευταία χρόνια (για λίστες και CD φοροδιαφυγής, ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, εισαγγελικές παραγγελίες, μεταφορά υποθέσεων κλπ) και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναζητούν επειγόντως λύσεις –έως την ερχόμενη Δευτέρα το αργότερο- για ελέγχους κατά προτεραιότητα, προκειμένου να μην παραγραφούν υποθέσεις «υψηλού ενδιαφέροντος».
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, με την συμμετοχή και συνδικαλιστών του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώθηκε ο κίνδυνος παραγραφής χιλιάδων σημαντικών υποθέσεων στο τέλος του έτους. Η εξέλιξη αυτή, εκτός της απώλειας δημοσίων εσόδων, επισύρει ακόμα και κυρώσεις ή διώξεις που για πρώτη φορά από φέτος ο νόμος επιβάλλει (άρθρο 26 του ν.4174/2013) για τους ελεγκτές που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν ελέγχους και παραγράφησαν οι επίμαχες υποθέσεις.
Επισήμως κανείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν μιλά για αναστολή της παραγραφής, που θα μετέθετε το πρόβλημα για λίγους μήνες ή έως και ένα χρόνο όπως γινόταν στο παρελθόν.
Οι ενέργειες αυτές προφανώς δείχνουν πανικό και προσπάθεια μετάθεσης ενδεχόμενων ευθυνών στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, επειδή περίπου 100.000 υποθέσεις των ετών 2010 και πριν, παραγράφονται στο τέλος αυτής της χρονιάς. Και ο φόβος όλων προφανώς είναι μην «σκάσουν» εκ των υστέρων αποκαλύψεις πως το δημόσιο έχασε (από την 1η Ιανουαρίου 2017 λόγω παραγραφής φορολογικών χρήσεων του παρελθόντος) το δικαίωμά του να ασκήσει έλεγχο σε «καραμπινάτες» υποθέσεις επωνύμων ή πολιτικών προσώπων, εταιριών. ΜΚΟ κλπ, που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και σκάνδαλα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.