Δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα τα προγράμματα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ καθώς μόλις δύο μήνες πριν την εκπνοή των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες από 13.800 θέσεις εργασίας παραμένουν κενές.
Οι θέσεις αφορούν ανέργους άνω των 50 ετών και μέχρι σήμερα στα δύο προγράμματα έχουν γίνει μόνο 1.195 προσλήψεις, ενώ η πρόβλεψη ήταν για 15.000 θέσεις επιδοτούμενης εργασίας.
Συγκεκριμένα, για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών» στο οποίο η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ανά ωφελούμενο και έως το ποσό των 500 ευρώ τον μήνα, έγιναν μόνο 1.163 προσλήψεις. Ακόμη πιο απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα για το δεύτερο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, με προσωπικό άνω των είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων άνω των 50 ετών». Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για την κάλυψη 5.000 θέσεων εργασίας και μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί μόνο 32 θέσεις απασχόλησης! Η επιχορήγηση και στο δεύτερο πρόγραμμα ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ανά ωφελούμενο και έως το ποσό των 500 ευρώ τον μήνα.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα στοιχεία αυτά για τις 13.805 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης που παραμένουν «ορφανές» τουλάχιστον για έξι μήνες προβληματίζουν ιδιαίτερα το υπουργείο Εργασίας, καθώς την ίδια χρονική περίοδο:
Ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι πάνω από 1 εκατ. άτομα και το ποσοστό ανεργίας στο 21%.
Πάνω από επτά στους δέκα ανέργους είναι εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών.
Το 74% είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Το 35% άνεργοι πάνω από 4 χρόνια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία έχουμε 752.000 μακροχρόνια ανέργους (ποσοστό 73,97% πάνω από 1 χρόνο), ενώ από το γενικό σύνολο του 1.016.600 ανέργων του δευτέρου τριμήνου του 2017 οι 359.700, δηλαδή το 35% του συνόλου των ανέργων της χώρας, είναι χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών! Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι άνεργοι που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 45 ετών ανέρχονται σε 330.000 άτομα. Συνεπώς, από τα ίδια τα στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα ότι έχει διαμορφωθεί ένας εξαιρετικά «σκληρός πυρήνας ανέργων» οι οποίοι είναι εκτός αγοράς εργασίας και είναι εξαιρετικά δύσκολο να απορροφηθεί ακόμη και σε θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης.
Ένα πρόσθετο στοιχείο που αναδεικνύεται από την ανάλυση των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ είναι πως από τους μακροχρόνια ανέργους οι 78.500, δηλαδή περίπου το 10%, έχουν μεταδευτεροβάθμια και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ η πλειονότητά τους στην ηλικία άνω των 45 ετών έχουν απολυτήριο λυκείου ή έχουν μόνο πρωτοβάθμια εκπαίδευση (απολυτήριο Γ’ γυμνασίου).
Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει διαμορφωθεί πλέον ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ανέργων, ηλικίας άνω των 45 και άνω των 50 ετών, χαμηλής ειδίκευσης, κυρίως πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ουσιαστικά είναι αποκομμένοι από την αγορά εργασίας, καθώς δεν μπορούν να βρουν απασχόληση ούτε μέσω του ιδιωτικού τομέα, αλλά ούτε και μέσω των επιχορηγούμενων προγραμμάτων απασχόλησης. Και καθώς περνά ο καιρός εκτός αγοράς εργασίας, το αδιέξοδο αυτών των ανθρώπων επιτείνεται δραματικά.
H αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου επισημαίνει: «Η ανεργία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Με το σύστημα διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας που διαθέτει πλέον η χώρα, ακούμε την αγορά και υλοποιούμε δράσεις που προωθούν τη μισθωτή εργασία, στοχευμένες στις διαφορετικές ομάδες και ανάγκες των ανέργων». Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων απασχόλησης, η κα Αντωνοπούλου αναφέρει: «Το μίγμα των πολιτικών μας για την απασχόληση προωθεί την εργασία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο Δημόσιο, μέσω της κοινωφελούς εργασίας, δράσης απαραίτητης, καθώς είναι διαπιστωμένο ότι ο σκληρός πυρήνας των ανέργων, δηλαδή οι μακροχρόνια άνεργοι μεγάλης ηλικίας, με χαμηλά τυπικά προσόντα, δύσκολα προσλαμβάνονται στον ιδιωτικό τομέα».
Προγράμματα που θα υλοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου
Εκτός από τα έξι προγράμματα απασχόλησης τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και δύο από αυτά παραμένουν ακόμη ανοιχτά μέχρι να καλυφθούν οι αντίστοιχες θέσεις, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υλοποιηθούν τα ακόλουθα τρία προγράμματα:
1. Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτικών εισφορών για μετατροπή εργαζόμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς: δίνεται το κίνητρο για πρώτη φορά να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα αφορά 40.000 εργαζόμενους.
2. Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 34 ετών: το πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση μόνος του ή μαζί με άλλους, σε κάθε νέο αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μόνος του και θέλει να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα, να προσλάβουν τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησης. Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας όσο και στην προώθηση της μισθωτής απασχόλησης και θα προβλέπει την επιχορήγηση για δώδεκα (12) μήνες μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση, ενώ θα υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα εάν η πρόσληψη αφορά νέους ηλικίας έως 29 ετών.
3. Κοινωφελής Εργασία: ανοίγει ο β’ κύκλος της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας για 7.685 ανέργους, οι οποίοι θα εργαστούν σε 34 δήμους, υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.
Οι ωφελούμενοι θα εργαστούν στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για 8 μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).
Στα κριτήρια μοριοδότησης περιλαμβάνονται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στα νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Αναλυτικά τα κριτήρια μοριοδότησης είναι τα εξής:
• Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες
• Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες
• Αναπηρία (του υποψηφίου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω
• Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό
• Ηλικία
• Αριθμός ανήλικων τέκνων
• Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή / και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
• Εντοπιότητα
• Δικαιούχοι ΚΕΑ
Τα νέα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στον ωφελούμενο να βελτιώσει το βιογραφικό του, ώστε να διευκολυνθεί στην επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Η αναβάθμιση των προσόντων θα γίνεται μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης. Ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελούμενους του Προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό. Η Δράση της Κατάρτισης είναι προαιρετική. Ξεκινά μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του Προγράμματος και περιλαμβάνει κατάρτιση με αντικείμενο την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας. Μετά το πέρας της κατάρτισης οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής.
Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος κατάρτισης θα παρακολουθήσουν και σεμινάρια με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα». Εφόσον οι ωφελούμενοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάρτιση/επιμόρφωση θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα κατάρτισης, θα εργάζεται και τις πέντε (5) ημέρες της εβδομάδας.
Ρ. Αντωνοπούλου: Μειώνονται τα ποσοστά ανεργίας των νέων
«Η αποκλιμάκωση της ανεργίας αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018. Η σταδιακή βελτίωση του ρυθμού απασχόλησης αποτυπώνεται και στη μείωση των ποσοστών ανεργίας των νέων. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι, ενώ το Β’ τρίμηνο του 2013 η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ήταν στο 59,2%, σήμερα έχει περιοριστεί στο 43,8%%», επεσήμανε η αν. υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά τον χαιρετισμό της στη Διημερίδα της Διεύθυνσης Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση των νέων μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία».
Όπως ανέφερε η κα Αντωνοπούλου: «Δεδομένων των σταθερά υψηλών επιπέδων ανεργίας των νέων και βάσει των αρχικών αποτελεσμάτων και της εκτίμησης των αναγκών έως το 2020, αποφασίστηκε οι πόροι για την απασχόληση των νέων να αυξηθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ σε επίπεδο Ε.Ε. Η χώρα μας θα ενισχυθεί με επιπλέον 79 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι στη χώρα μας έχει ήδη δεσμευτεί το σύνολο των πόρων που αφορούν τους νέους για δράσεις που υλοποιούνται ήδη ή θα υλοποιηθούν άμεσα. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο η απορροφητικότητα των πόρων αλλά και το πώς απορροφούνται». Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός, «στη χώρα μας έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα εργαλείο το οποίο θα διασφαλίσει ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, αλλά και οι εθνικοί πόροι θα διατίθενται με τον πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο για την υποστήριξη των ανέργων και των πολιτικών απασχόλησης». «Έτσι», κατέληξε η κ. Αντωνοπούλου, «μπορούμε και υλοποιούμε στοχευμένες δράσεις για την υποστήριξη των νέων κατά την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους μέσω της κατάρτισης, της συμμετοχής τους σε προγράμματα μαθητείας, της παροχής κινήτρων για την πρόσληψή τους σε νέες θέσεις εργασίας, αλλά και για την ενίσχυσή τους για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».