Η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε στραμμένη στις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις επιπτώσεις τους στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς στο 4ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2022 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι επενδυτές εστίασαν στα μακροοικονομικά στοιχεία, με τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη να ανέρχεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και την πλειοψηφία των πρόδρομων δεικτών να υποχωρεί, αντανακλώντας τις επιπτώσεις του πολέμου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι Κεντρικές Τράπεζες, με τη Fed να δέχεται εισηγήσεις για υιοθέτηση πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής, με αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης και την ΕΚΤ να επιβεβαιώνει την ολοκλήρωση του προγράμματος APP στο Q3, αφήνοντας την αύξηση των επιτοκίων για αργότερα. Η απόδοση της αμερικανικής 10ετίας διαμορφώθηκε στο 2,83% και της 2ετίας στο 2,45%, ενισχύοντας την άποψη ότι οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα ενισχύσουν το δολάριο, καθιστώντας τα εμπορεύματα ακριβότερα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αναφορές για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των εμπορευμάτων, όπως και τις διεθνείς πετρελαϊκές τιμές, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Συνδυαστικά, οι εκτιμήσεις της Ωκεανικής Υπηρεσίας (ΝΟΑΑ) για διατήρηση του συστήματος La Ninia μέχρι και τον Αύγουστο, αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση για την καλλιεργητική περίοδο καλαμποκιού και χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου στα σιτηρά (σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια) αναμένεται να συνεχιστούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές τους. Για τη ζάχαρη, η περιορισμένη προσφορά δύναται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην τιμή της. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης ισοσκελίζονται από τις ενδείξεις ότι η ζήτηση για βαμβάκι θα παραμείνει ικανοποιητική, ενισχύοντας την τιμή του. Η αγορά των βοοειδών και πορτοκαλιού θα παραμείνει σφιχτή, λόγω μειωμένης παραγωγής και για το ρύζι η αύξηση της τιμής των λιπασμάτων αποτελεί πρόκληση της νέας καλλιεργητικής περιόδου
Η συνέχιση του πολέμου ενισχύει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων (+2,16%) και των εμπορευμάτων (+10,37%) σε μηνιαίο επίπεδο. Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα διαμορφώθηκε στο 4,8% σε ετήσια βάση, η χειροτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας αποτυπώνεται στους πρόδρομους επιχειρηματικούς δείκτες και πιθανά θα αποτελέσει τον καταλύτη για σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της το επόμενο διάστημα, θέτοντας σε πιθανή πτωτική τροχιά τις τιμές των εμπορευμάτων. Ταυτόχρονα, η έναρξη ενός νέου κύκλου αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, με ενδυνάμωση του δολαρίου, πιθανά να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, περιορίζοντας τις θετικές τους αποδόσεις.
Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές σε μηνιαίο επίπεδο (S&P500 +3,05% και ο MSCI EΜ -0,90%).