Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, αποτυπώνει τους έντονους φόβους των αγορών για τις τεράστιες συνέπειες που επιφέρει η αλλαγή δρομολογίων από τα εμπορικά πλοία, τα οποία κάνουν τον γύρο της Αφρικής, προκειμένου να παραδώσουν τα εμπορεύματα.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Στο πολεμικό μέτωπο, το Ισραήλ προτείνει δίμηνη ανακωχή, υπό την προϋπόθεση της απελευθέρωσης όλων των ομήρων από τη Χαμάς, για να προχωρήσει και το ίδιο στην απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων που κρατάει. Ωστόσο, μάλλον αυτό το τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα της ανακωχής υποδηλώνει τη... σιγουριά του Τελ Αβίβ, ότι πολλοί ή σχεδόν όλοι οι όμηροι έχουν σκοτωθεί από τους μαχητές της Χαμάς, οπότε, θα τους εκθέσει στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης. Το Ισραήλ δέχεται έντονες πιέσεις από τη Δύση για να... μαλακώσει τη στάση του και να συμφωνήσει από τώρα στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, κάτι που όμως απορρίπτει, αν δεν γίνει το μεγάλο... ξεκαθάρισμα με τη Χαμάς.
Οι εξελίξεις γύρω από το σκληρό πόκερ Ισραήλ-Χαμάς τροφοδοτεί την αυξανόμενη ένταση με τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, αλλά και τους Ιρανούς, ενώ όλα αυτά μαζί συνδέονται με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών του πετρελαίου. Η Δύση ζητεί από το Ισραήλ να κάνει πίσω σε κάποια πράγματα, μήπως οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης σταματήσουν τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων. Η Δύση θέλει αποκλιμάκωση, καθώς βλέπει ότι οι τιμές των εμπορευμάτων εκτινάσσονται. Η χθεσινή άνοδος της τιμής του πετρελαίου Brent στα 80 δολάρια το βαρέλι συνδέεται με τους φόβους και τις ανησυχίες των αγορών εν μέσω κλυδωνισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τι θα συμβεί στο προσεχές μέλλον; Κανένας δεν γνωρίζει. Απλά, ο φόβος τιμολογείται...
Από την άλλη πλευρά, παρά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρέθηκε χθες σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας τις 38.000 μονάδες. Ανάλογη ήταν η κίνηση και των υπολοίπων δεικτών, ενώ το θετικό κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο ακολούθησαν και οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αξιοποίησε το θετικό κλίμα στο διεθνές περιβάλλον και έκλεισε με κέρδη 0,86%, κλείνοντας στις 1.351,56 μονάδες. Δηλαδή, οι αγορές αγνόησαν τις συνέπειες απ΄ όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα και συνέχισαν σαν να μη συμβαίνει σχεδόν τίποτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αυξημένες προσδοκίες για θετικό πρόσημο στην αμερικανική οικονομία, ενώ από την άλλη πλευρά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η μεθαυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στα καθ΄ ημάς θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν θα συμμετάσχει δια ζώσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο event της JP Morgan με αποκλειστικό... μενού την Ελλάδα, λόγω της περιπέτειας με τη γρίπη που του "κληροδότησε" το Νταβός! Μάλλον τον ματιάσαμε τον πρωθυπουργό χθες όταν γράφαμε ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα περιμένει με ανοικτές... αγκάλες τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη, για να αναλύσει το success story της οικονομίας. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να ανέβει ακόμη περισσότερο το πρεστίζ της Ελλάδος. Καταραμένε Η1Ν1!
Ράλι των ελληνικών μετοχών
Χθες δημοσιοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση της Eurobank Equities υπό τον τίτλο "Χρονιά του Δράκου το 2024 για τις ελληνικές μετοχές", όπου περιγράφονται οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε νέο ράλι.
Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι το 2024 θα είναι μια τυχερή χρονιά για τις μετοχές (αυτό εξαρτάται από τις διεθνείς εξελίξεις), καθώς εκτός από την επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία, αναμένεται και αναβάθμιση του Χ.Α. στις αναπτυγμένες αγορές. Μάλιστα, προβλέπει ότι ο Γενικός Δείκτης θα καταγράψει κέρδη άνω του 20% και θα "σκαρφαλώσει" στις 1.622 μονάδες. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη για τον μη χρηματοοικονομικό κλάδο και τα κέρδη από τη διαφορά των επιτοκίων που θα σημειώσουν οι τράπεζες. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Eurobank Equities, το 2024 θα είναι τυχερή χρονιά λόγω του υγιούς μακροοικονομικού υπόβαθρου της ελληνικής οικονομίας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της ευνοϊκής δυναμικής του χρέους και της περαιτέρω συμπίεσης των spreads μετά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες. Εκτός αυτών, η καλλιέργεια θετικών προοπτικών συνδέεται με τις πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση. Οι τράπεζες είναι φθηνές με λόγο τιμής προς κέρδη ανά μετοχή στο 5-6, ενώ η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να τοποθετούνται φέτος. Μακάρι να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα...
"Νάρκη" οι Ευρωεκλογές για την κυβέρνηση
Το θέμα με τα ομόφυλα ζευγάρια έχει τραβήξει πολύ και έχει κουράσει, ενώ εγκυμονεί τον κίνδυνο για σημαντικές διαρροές από το κυβερνών κόμμα προς τα δεξιά της.
Ο πρωθυπουργός άνοιξε ένα θέμα, το οποίο μπορεί να τις προκαλέσει δυσανάλογα υψηλό... τίμημα στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να γράψει μπροστά το ψηφίο 2. Δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση και συνεπώς, πολλοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να στείλουν το δικό τους... μήνυμα στην κάλπη. Επιπλέον, μαζεύονται διάφορα άλλα "αγκάθια", όπως για παράδειγμα η απογοήτευση του αγροτικού κόσμου για τις μικρότερες επιδοτήσεις και φυσικά τα ζητήματα της ακρίβειας και της εγκληματικότητας. Αν και είναι ακόμη αρκετά νωρίς έως τις Ευρωεκλογές και πολλά μπορούν να συμβούν, εντούτοις, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών θα έπρεπε να μετατεθεί μετά τις Ευρωεκλογές και ειδικά μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα. Τώρα, ο Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί το κόστος της παρατεταμένης δημοσιότητας, ενώ είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει αρκετές διαρροές.
Στις προσεχείς Ευρωεκλογές υπάρχει έντονη διάθεση από ψηφοφόρους που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, να στραφούν προς άλλα κόμματα ή την αποχή, ιδίως αν η ημέρα των εκλογών της 6ης Ιουνίου είναι πολύ ζεστή και προσφέρεται για παραλία. Η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να πάρει ποσοστό κάτω από 30%, αλλά η παρτίδα σώζεται, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να καρπωθούν τη φθορά της. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε μεγάλες εκπλήξεις, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών, πολλοί βουλευτές θα αρχίζουν να... γκρινιάζουν για τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Μητσοτάκης απέναντι στο ζήτημα των γάμων ομόφυλων ζευγαριών, θέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις με ζητήματα όπως η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και η επιστολή ψήφος. Ακρίβεια, υγεία, εγκληματικότητα συνθέτουν ένα πλαίσιο, το οποίο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι όλα είναι υπό έλεγχο και τίποτα δεν γίνεται τυχαία, ακόμη και αν πρόκειται για ζητήματα που... ενοχλούν το νεοδημοκρατικό ακροατήριο. Ο Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού, αλλά οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις. Δεν τίθεται θέμα απειλής της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τίθεται ευθέως θέμα "τσαλακώματος" του προφίλ Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε, την επόμενη μέρα θα έχουμε πολλές... γκρίνιες, Το "τσαλάκωμα" της εικόνας του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή έργου και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, γι αυτό χρειάζεται προσοχή σχετικά με τη στρατηγική των Ευρωεκλογών, αλλά και την τακτική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα.
Ο Μητσοτάκης κυριαρχεί και δεν απειλείται από κάποιον, παρά μόνο από τον κακό εαυτό του. Η χώρα θέλει κυβέρνηση και πρωθυπουργό με ισχυρό προφίλ για να εμπνέουν σιγουριά και να δίνουν θετική προοπτικ, ενώ δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει "κοιλιά" και να εγείρει επιφυλάξεις και αβεβαιότητα στις αγορές. Το ισχυρό προφίλ Μητσοτάκη είναι το εχέγγυο για να έρθουν ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα. Ένα τραυματισμένο προφίλ μπορεί να δημιουργήσει εσωστρέφεια στο εσωτερικό και ανασφάλεια στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους. Γι αυτό καλό θα είναι η κυβέρνηση να μετράει την κρισιμότητα κάθε νομοσχεδίου που φέρνει προς ψήφιση και να μην αψηφά τη "νάρκη" των Ευρωεκλογών.
Η ισχυρή θέση του Μητσοτάκη στο πολιτικό στερέωμα δεν μπορεί και δεν γίνεται να κινδυνεύσει, καθώς στη χώρα πρέπει να γίνουν όλα όσα απομένουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποτελεί asset. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να σπαταλήσει πολιτικό κεφάλαιο. Δεν υπάρχει περιθώριο πειραματισμών και δεν πρέπει να δημιουργούνται προσδοκίες τιμωρητικής ψήφου από το εκλογικό σώμα. Σίγουρα, ο πρωθυπουργός ξέρει τι πράττει. Αυτό που πολλές φορές δεν μπορεί να προβλεφθεί είναι το μέγεθος της αντίδρασης του εκλογικού σώματος, όταν αυτά που πράττει, μπορούν να προκαλέσουν... διέγερση εντός του παραβάν!