Ποσό δύο δισεκατομμυρίων ευρώ έλαβε σήμερα ο ESM από την ελληνική κυβέρνηση. Η αποπληρωμή ήταν συμβατική υποχρέωση και έρχεται μετά την πώληση ενεργητικού από μια μεγάλη τράπεζα (σ.σ. η Finansbank της ΕΤΕ) που ανακεφαλαιοποιήθηκε με δάνειο του ESM.
Όπως δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, «η πληρωμή δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος συμβατικός εταίρος. Είναι ένα σημάδι ότι η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα προχωρά καλά. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί με την Ελλάδα για το υπόλοιπο του προγράμματος».
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM, το Ταμείο διέθεσε 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών του 2015. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε το ποσό στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς. Το ποσό αφαιρέθηκε από τα 25 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Ενας όρος για την αποδοχή της ανακεφαλαιοποίησης της ΕΤΕ ήταν η πώληση της τουρκικής θυγατρικής Finansbank και η χρήση της προσόδου για την αποπληρωμή μέρους της ανακεφαλαιοποίησης. Αφότου έγινε, ο ESM είχε το δικαίωμα να ζητήσει την αποπληρωμή από αυτούς τους πόρους και αυτό οδήγησε σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ESM.
Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τη διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σημειώνει ο ESM.
Η ανακοίνωση του ΤΧΣ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοινώνει ότι σε συνέχεια της αποπληρωμής των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (CoCos) ύψους €2 δισ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το Ταμείο πραγματοποίησε ισόποση μεταφορά στο Ελληνικό Δημόσιο.
Το ΤΧΣ, στις 9 Δεκεμβρίου 2015, παρείχε κεφαλαιακή ενίσχυση στην ΕΤΕ, συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και στην αναδοχή Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολόγων (CoCos) ύψους € 2 δισ. με στόχο τη στήριξη των πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Οι θετικές εξελίξεις, κατά τη διάρκεια του 2016, στην υλοποίηση από την ΕΤΕ του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας οδήγησε στην επιτυχή αποπληρωμή της χρηματοδοτικής ενίσχυσης που παρείχε ΤΧΣ, το οποίο τελικά συνέβαλε στη συνολική μείωση του δημόσιου χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας.