«Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την άμυνα στην αντεπίθεση», δηλώνει το Binance, κορυφαίο διαδικτυακό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο μεγάλης προσπάθειας κλοπής από χάκερς την προηγούμενη εβδομάδα.
Το Binance, που ιδρύθηκε από τον Zhao Chanpeng, προσφέρει το ισότιμο των 250.000 δολαρίων (σε κρυπτονομίσματα) για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των χάκερς, αναφέρει το protothema.
Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, η άμυνα από τις διαδικτυακές επιθέσεις με την έννοια της προστασίας από κακόβουλα λογισμικά "δεν αρκεί". Οι εταιρείες πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση προκειμένου να παραδειγματιστούν οι επίδοξοι χάκερς.
Μάλιστα και σύμφωνα με ανακοίνωση του, που μεταδίδει το Bloomberg, το ανταλλακτήριο έχει βάλει στην άκρη 10 εκατ. δολάρια για μελλοντική τέτοια χρήση και παροτρύνει και τις άλλες πλατφόρμες να κάνουν το ίδιο.
Την ώρα που ενισχύονται τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αυξάνονται και οι κλοπές. Χάκερς είχαν επιτεθεί και αφαιρέσει 700 εκατ. δολάρια από ανταλλακτήρια στην Ιαπωνία και την Ιταλία, μόνο από την αρχή της φετινής χρονιάς.
Οι κλοπές έχουν προσθέσει πίεση και στα ανταλλακτήρια και στις ρυθμιστικές αρχές, όσο αφορά την ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών.
Επιχείρηση... Γκίζα: Απατεώνες ξάφρισαν 2 εκατ. δολάρια σε bitcoins
Άνω των 2 εκατ. δολαρίων είναι η "λεία" των απατεώνων που αφού ξεκίνησαν μια ψεύτικη ICO (Αρχική Προσφορά Νομισμάτων - τα "φυτώρια" δηλαδή των κρυπτονομισμάτων), έπεισαν πάνω από 1.000 επενδυτές να "ρίξουν" τα λεφτά τους σε αυτά και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν, όπως μεταδίδει το CNBC.
Το απίστευτο της υπόθεσης είναι πως οι... τίμιοι ληστές ονόμασαν την ICO τους "Γκίζα", όνομα που παραπέμπει φυσικά σε πυραμίδα. Κι αυτό διότι πολλές από τις ολοένα αυξανόμενες ICOs δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από Ponzi Schemes, δηλαδή απάτες που βασίζονται στην επενδυτική "πυραμίδα". Με άλλα λόγια οι απατεώνες δήλωσαν εξ αρχής ότι δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο απο μία ακόμη.. απάτη, κάτι που όπως φαίνεται δεν πτόησε τους επίδοξους επενδυτές.
Να ησμειωθεί ότι η αρχική προσφορά νομισμάτων είναι ένας τρόπος για τα start-ups να συγκεντρώσουν κεφάλαια μέσω crowd-funding για την επένδυσή τους. Αντί να αντλήσουν κεφάλαια από venture capitalists, μια εταιρεία μπορεί να πραγματοποιήσει μια ICO η οποία επιτρέπει στον κόσμο να επενδύει σε ένα κρυπτονόμισμα, όπως το ethereum ή το bitcoin, σε αντάλλαγμα για ένα νέο token το οποίο εκδίδεται από το startup.
Το νέο ψηφιακό νόμισμα δεν είναι μετοχή. Αντίθετα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντάλλαγμα για μελλοντικές υπηρεσίες που προσφέρονται από την εταιρεία. Είναι επίσης πιθανό το νέο νόμισμα να φτάσει σε πολύ υψηλότερη αξία από την αρχική επένδυση. Το χρήμα που πέφτει στις ICOs είναι πολύ, ενώ οι προσφορές δεν ρυθμίζονται από κάποια αρχή.