Οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πλησιάζουν. Οι πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης και οι υποψήφιοι που τις εκπροσωπούν βρίσκονται πλέον σε τροχιά προεκλογικής καμπάνιας.
Σε μία ομολογουμένως κρίσιμη συγκυρία για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, πολλά βήματα μακριά από την ολοκλήρωση, φαινόμενα ευρωσκεπτικισμού, εξτρεμισμού και ακραίου λαϊκισμού συνιστούν πέρα από κάθε αμφιβολία έναν ορατό κίνδυνο για το μέλλον.
Του Σπύρου Καπράλου*
Οι πολίτες αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία είτε για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για τους κυβερνώντες σε εθνικό επίπεδο είτε για να τους στείλουν ένα μήνυμα αλλαγής πολιτικής. Με άλλα λόγια, οι ευρωεκλογές, μία διαδικασία με πολύ έντονο ενδιαφέρον και αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, θυσιάζονται στο βωμό μίας εσωτερικής ατζέντας με αποτέλεσμα να χάνουν μέρος από τον ουσιώδη χαρακτήρα τους.
Αν και ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας βλέπει θετικά την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε (σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου του Μάιου 2018), εντούτοις η συμμετοχή έχει πολλά περιθώρια αύξησης. Για να γίνει αυτό πράξη, αφενός οι πολίτες οφείλουν να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα των ευρωεκλογών, να ενημερωθούν για τις πολιτικές που οι Βρυξέλλες θέτουν σε εφαρμογή στην κατεύθυνση βελτίωσης της καθημερινότητας, αφετέρου η ίδια η Ευρώπη μέσα από μία ενισχυμένη επικοινωνιακή διαδικασία να αναδείξει αυτή τη σπουδαιότητα.
Να θέσει τους πολίτες ενεργούς συμμέτοχους, πετυχαίνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την αλλαγή ή τη βελτίωση της αντίληψης που έχει ένα σημαντικό μέρος των τοπικών κοινωνιών. Η συμμετοχή, η συνεργασία, η ανταλλαγή απόψεων, η εμβάθυνση των σχέσεων εμπιστοσύνης (confidence) μεταξύ Θεσμών και πολιτών θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο ευρωπαϊκής κουλτούρας που εκτιμούμε θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ανάχωμα στα φαινόμενα ευρωσκεπτικισμού, εξτρεμισμού και αρνητικές εξελίξεις τύπου Brexit.
Σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, η Ευρώπη οφείλει να υπερασπιστεί με κάθε δυνατό μέσο τις αρχές και τις αξίες της. Να ενισχύσει αυτό που λέμε resilience (ανθεκτική προσαρμοστικότητα)!
Σε λίγες εβδομάδες οι πολίτες παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους! Η μαζική συμμετοχή είναι επιτακτική ανάγκη. Οι Ευρωεκλογές μας αφορούν όλους και χρέος όσων πιστεύουν σ΄ αυτό το οικοδόμημα της ειρήνης και της ευημερίας, με τα όποια προβλήματα ή αρρυθμίες, είναι να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του, στηρίζοντας τις δυνάμεις εκείνες και τους εκπροσώπους που εμπνέονται από το ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει τα επόμενα σταθερά της βήματα στον επίπονο δρόμο για την ολοκλήρωση. Και όσοι απ’ αυτούς πιστεύουν πραγματικά σ΄ αυτό το αφήγημα μπορούν να το υπηρετήσουν. Αρκεί να έχουν την απαραίτητη λαϊκή νομιμοποίηση.
*Ο Σπύρος Καπράλος είναι δημοσιογράφος, επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας