Aποκαλυπτική εγκύκλιος της Όλγας Γεροβασίλη: Ως το τέλος του 2016 εκκρεμούσε η διερεύνηση σχεδόν 4.500 υποθέσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια. Αν δεν διερευνηθούν ως το τέλος χρόνου, τότε αρχειοθετούνται και οι υπάλληλοι επιστρέφουν «καθαροί»
Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση όταν ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2015 ήταν να καταργήσει τα υπηρεσιακά συμβούλια στα υπουργεία.
«Θα δημιουργηθούν νέα, πιο σύγχρονα υπηρεσιακά συμβούλια», είχε δηλώσει τότε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά τους επόμενους μήνες το μόνο που έγινε ήταν να επιστρέψουν στις θέσεις τους εκατοντάδες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι. Εξαιτίας της απουσίας των υπηρεσιακών συμβουλίων δεν υπήρχε κανένα όργανο να διερευνήσει τις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί σε βάρος τους, αναφέρει το newmoney.
Από τότε έχουν περάσει δύο χρόνια και οι καταγγελίες εναντίον δημοσίων υπαλλήλων που έχουν παραβεί τον όρκο τους έχουν τριπλασιαστεί. Παρ' όλα αυτά, ως το τέλος της περασμένης χρονιάς δεν είχαν συγκροτηθεί υπηρεσιακά συμβούλια να τους κρίνουν και οι ένοχοι παρέμεναν ατιμώρητοι. Τον κίνδυνο ατιμωρησίας επισήμαναν με εγκυκλίους τους ακόμη και οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά η στελέχωση των υπηρεσιακών συμβουλίων προχωρά ακόμα με ρυθμούς χελώνας.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αρμόδια υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη εξέδωσε νέα εγκύκλιο, υπενθυμίζοντας σε δύο τουλάχιστον υπουργεία, στο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στο Ψηφιακής Πολιτικής, ότι πρέπει να προχωρήσουν αμέσως στη συγκρότηση υπηρεσιακών συμβουλίων.
Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις κρατικών οργάνων, ως το τέλος του 2016 εκκρεμούσε η διερεύνηση σχεδόν 4.500 υποθέσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια. Αν αυτές οι υποθέσεις δεν διερευνηθούν ως το τέλος χρόνου, τότε αρχειοθετούνται υποχρεωτικά και οι υπάλληλοι επιστρέφουν «καθαροί» στις θέσεις τους. Η κατάργηση των πειθαρχικών συμβουλίων το 2015 με την επαναφορά των συνδικαλιστών στη σύνθεσή τους συνέβαλε στη συσσώρευση του τεράστιου αυτού αριθμού εκκρεμών αποφάσεων - αυξημένου έως και 316% σε σχέση με το 2016!
Η κυρία Γεροβασίλη έστειλε στις 7 Ιουλίου επείγουσα επιστολή προς όλα τα υπουργεία ζητώντας την άμεση συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων τους, τα οποία θα έπρεπε να λειτουργούν από τον περασμένο Ιανουάριο!
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ζητά από «όποιες υπηρεσίες δεν έχουν προβεί στη συγκρότηση των οικείων πειθαρχικών συμβουλίων να προβούν άμεσα στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων». Tα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ενώ έπρεπε δεν έχουν έως τώρα συγκροτήσει τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλιά τους. Η δικαιολογία που προβάλλουν και τα δύο είναι ότι συγκροτήθηκαν με Προεδρικό Διάταγμα μόλις το Νοέμβριο του 2016.
Οπως αναφέρει η κυρία Γεροβασίλη στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, «τα πειθαρχικά συμβούλια αποτελούν τον βασικό πυλώνα εφαρμογής του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων και η απρόσκοπτη λειτουργία τους είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση έκνομων φαινομένων στη δημόσια διοίκηση».
Ωστόσο, αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις μετά την έκθεση Πεπραγμένων για το έτος 2016 του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή, στις 31 Δεκεμβρίου 2016 οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων ήταν 4.351! Στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια ήταν 3.316, αυξημένες κατά 51,76% σε σχέση με αυτές στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2015, οι οποίες ανέρχονταν σε 2.185.
Το πιο σημαντικό όμως εύρημα είναι η εκτόξευση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων στο δευτεροβάθμιο συμβούλιο που αυξήθηκαν κατά 316%!
Το 2015 είναι μία κυριολεκτικά μαύρη χρονιά για την απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης στον δημόσιο τομέα εξαιτίας των νομοθετικών παρεμβάσεων Κατρούγκαλου, που έκλεισαν το μάτι στους επίορκους με την αλλαγή των όρων επιβολής αυτοδίκαιης αργίας σε υπαλλήλους που κατηγορούνται για αδικήματα υψηλής ηθικής απαξίωσης, αλλά και στους συνδικαλιστές με την επαναφορά τους στα πειθαρχικά συμβούλια, που τα είχαν μετατρέψει σε πλυντήρια αθωωτικών αποφάσεων κατά το παρελθόν.
Σημειώνουμε ότι το 2013 τα πρωτοβάθμια συμβούλια εξέδωσαν συνολικά 1.207 αποφάσεις. Ο αριθμός αυτός ανέβηκε σε 1.500 το 2014, ενώ την πρώτη χρονιά της «Πρώτης φοράς Αριστεράς» περιορίστηκε σε 675 αφού καθυστέρησε η συγκρότησή τους.
1 Σχόλιο
Τα λόγια δεν αρκούν αν δεν γίνουν πράξεις. Κάθε δικαιολογία σημαίνει ανικανότητα ´ή πρόθεση.