Αφήνοντας πίσω της την οικονομικοκοινωνική κρίση που ταλάνιζε την χωρά από το 2008 η Ελλάδα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα και να συμβαδίσει με τις διεθνείς εξελίξεις.
Του Ζαφείριου Καραβία*
Παρά τις δυσκολίες η πατρίδα μας «μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της», βασιζόμενη σε πέντε τομείς στους οποίους χρειάζεται να στηριχτεί η εθνική οικονομία για να ανακάμψει και να αναπτυχθεί εκ νέου σε σταθερότερα θεμέλια.
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού απαιτείται η κυβέρνηση να θέσει νέες προτεραιότητες οι οποίες συνοψίζονται κατώθι:
1) Ο Πρωτογενής τομέας και ειδικότερα η γεωργία, η αλιεία, η κτηνοτροφία οφείλουν να έχουν προτεραιότητα στον εθνικό σχεδιασμό και να υποστηριχτούν με ικανοποιητική χρηματοδότηση και νέα έργα υποδομής που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες παραγωγής. Η παραγωγή χρειάζεται να καταστεί ακόμη πιο ανταγωνιστική μέσω του χαρακτηρισμού επιπλέον προϊόντων της ελληνικής αγοράς ως ΠΟΠ, την ανάπτυξη νέων προϊόντων καθώς και την διευκόλυνση των εξαγωγών προς άλλες χώρες.
2) Το Περιβάλλον και το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα της εκάστοτε Κυβέρνησης. Η διαχείριση των φυσικών πόρων, η δημιουργία ενεργειακών πάρκων, η αποθήκευση σπόρων και η προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας απαιτούν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και μπορούν να συμβάλλουν μεταξύ άλλων και στην δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
3) Η Ναυτιλία αποτελεί μια δυναμική οικονομική δραστηριότητα η οποία λαμβάνει χώρα μακριά από την εθνική μας εστία και η οποία συμβάλει ωστόσο στην διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας με υψηλότερους από τον μέσο όρο προσφερόμενους μισθούς, στην εισροή ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία και την επιπρόσθετη απασχόληση χιλιάδων συμπολιτών μας σε παράλληλες ως προς την ναυτιλία δραστηριότητες. Συνεπώς οι κυβερνήσεις χρειάζεται να διευκολύνουν μέσω του φορολογικού καθεστώτος και των προσφερόμενων υποδομών την ναυτιλιακή δραστηριότητα.
4) Η Αμυντική Βιομηχανία συμβάλει στην αύξηση αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και την μαζική δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ανάπτυξη της εν λόγω βιομηχανίας θα οδηγήσει στην μαζική κινητοποίηση και τόνωση συνακολούθως της εγχώριας αγοράς καθώς η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων απαιτεί και την συνεργασία με ένα ευρύ φάσμα εταιριών από άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας και ειδικά τους τομείς μεταλλουργίας, μηχανολογίας, ηλεκτροτεχνίας, πληροφορικής, αεροναυπηγικής και ναυπηγικής.
5) Ο Τουρισμός μπορεί να συνιστά μια από τις πιο αποδοτικές «βιομηχανίες» της χώρας μας αλλά έχει πολλά ακόμη να προσφέρει. Συνεπώς η τουριστική βιομηχανία οφείλει να στραφεί σε νέα κατεύθυνση, αξιοποιώντας ποιοτικά χαρακτηριστικά της χώρας μας που ακόμη μένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Προτείνεται λοιπόν η πλήρης και ουσιαστική αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων, περιβαλλοντικών πάρκων και η ενασχόληση με εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως π.χ οι αγροτουριστικές δραστηριότητες όπου δύναται να αναπτυχθούν ακόμη και σε μη δημοφιλή ως σήμερα μέρη και συνακολούθως μπορούν να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας ανά την χώρα.
Οι νέοι που κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα αποτελούν το νέο δυναμικό της οικονομίας της χώρας μας. Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μη φύγουν στο εξωτερικό και να αναζητήσουν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
Οι νέοι αυτοί και όλοι όσοι κάνουν τις πρώτες τους κινήσεις για να εισέλθουν δυναμικά στην αγορά εργασίας θα πρέπει να τολμήσουν τη στροφή σε νέα επαγγελματικά αντικείμενα.
Βασικές προτεραιότητες της ΟΝΝΕΔ είναι να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να προχωρήσουν τη νεανική επιχειρηματικότητα και να αποκτήσουν κίνητρα προκειμένου να το επιτύχουν αυτό καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών, στην κατεύθυνση δηλαδή που κινείται και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
* O Ζαφείριος Καραβίας είναι τομεάρχης Βιομηχανίας και Εμπορίου ΟΝΝΕΔ