Με μέσο φόρο 12% κλείνουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες χιλιάδες φορολογούμενοι που σπεύδουν να «αυτοκαταγγελθούν» για εισοδήματα τoυ παρελθόντος και για να αποφύγουν τα χειρότερα. Μέχρι τις 9 Ιουνίου 2017 είχαν δηλωθεί πρόσθετα εισοδήματα της τάξεως των 3,7 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 3.671.526.013 ευρώ), γεγονός στο οποίο επικαλέστηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Καθώς απομένουν ακόμη τρεις μήνες, πιθανολογείται πως το ύψος των κεφαλαίων που θα αποκαλυφθούν θα αγγίξει ή θα ξεπεράσει και τα 5 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί η εφορία να κάνει ελέγχους για να εντοπίσει και να φορολογήσει τα εισοδήματα αυτά. Στην πλειοψηφία τους, πάντως, οι φορολογούμενοι που ανταποκρίθηκαν ήταν ήδη «πιασμένοι» σε κάποιον παλαιότερο φορολογικό έλεγχο και, ως είχαν δικαίωμα, πλήρωσαν για να ξεμπερδεύουν, αναφέρει το protothema.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση ανταποκρίθηκαν μέχρι πριν ένα μήνα περίπου 53.500 από συνόλου 6,2 εκατομμυρίων φορολογουμένων. Θεωρητικά αναλογεί στον καθέναν τους αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων της τάξεως των 70.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα τα ποσά είναι πολλαπλάσια, διότι πολλοί έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν.4446/2017 για να υποβάλουν δηλώσεις από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος (πχ δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα για διασταυρώσεις τις οποίες αμέλησαν). Οι περισσότεροι όσων δηλώνουν «κρυφά» εισοδήματα, σύμφωνα με άλλες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, καταθέτουν δηλώσεις για ποσά κάτω του 1 εκατομμυρίου, κυρίως της τάξεως των 100.000 - 400.000 ευρώ.
Σε βάρος αυτών, βεβαιώθηκαν αυτομάτως πρόσθετοι φόροι 316 εκατ. ευρώ. Καθώς όμως έχει εκκαθαριστεί μόνον το 80% των πρόσθετων δηλώσεων που υπεβλήθησαν, θεωρείται βέβαια πως το ύψος των βεβαιωμένων προς είσπραξη ποσών θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1/5 ακόμη και θα αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ. Στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν άμεσα περί τα 200 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι πολλοί είχαν την οικονομική άνεση να πληρώσουν «μια και έξω» την οφειλή τους. Οι υπόλοιποι θα πληρώνουν τα οφειλόμενα σε έως 12 δόσεις (ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι 24 δόσεις).
Όπως διαφαίνεται, ο μέσος φόρος για όσους αποκαλυπτουν κρυφά εισοδήματα ανέρχεται σε περίπου 10%-12%. Αυτό σημαίνει πως αν αποκαλυφθούν κρυφά εισοδήματα 5 δισ. ευρώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου που λήγει (;) η ρύθμιση, στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν περίπου 500-600 εκατ. ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινει ότι η ρύθμιση θα απέδιδε τα υπερδιπλάσια από όσα αναμένονταν (οι αρχές είχαν εκτιμήσει έσοδα περίπου 200 εκατ. ευρώ).
Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει να μην ατονήσει το ενδιαφέρον των φορολογουμένων που από φόβο εντάσσονται στη ρύθμιση. Τον κίνδυνο αυτόν εντόπισε στην ομιλία του και ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ερωτηματικά αν και κατά πόσον η είσπραξη θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που κρίνουν παράνομες τις συνεχείς παρατάσεις της παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου να απειλεί με ελέγχους επιζητώντας έσοδα από φόρους για εισοδήματα 10 ή και παραπάνω χρόνων πίσω.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή «με τη νομοθετική παρέμβαση για την εθελοντική αποκάλυψη, καταφέραμε και οδηγήσαμε πολλούς φοροφυγάδες, μέχρι τις 9 Ιουνίου του 2017, να δηλώσουν εθελοντικά 3.671.526.000 ευρώ. Εμείς το καταφέραμε αυτό. Τώρα, το πώς θα καταφέρουμε και πόσα θα καταφέρουμε να εισπράξουμε από αυτά είναι μια άλλη υπόθεση (...) Ενδεχομένως γιατί «το καλό το παλικάρι» θα βρει ...μονοπάτια, αν ισχύσουν διάφορα θεσμικά εμπόδια, από αυτά τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ θα χάσουμε κάποια χρήματα».
Πίσω από τις λέξεις δηλαδή, ο πρωθυπουργός έδειξε πως ανησυχεί για τη συνέχιση των εισπράξεων ή, ενδεχομένως, και την επιστροφή χρημάτων που έχουν ήδη καταβληθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως έχει αποδειχθεί και σε άλλες παρόμοιες ρυθμίσεις, πλούσιοι φορολογούμενοι δίνουν «το κάτι τις» σαν περαίωση στο δημόσιο, για να μη μπλέξουν με δικαστήρια ή περίπλοκες διαδικασίες και διατάξεις που καταργούν το τεκμήριο της αθωότητος, αφού με το ισχύον νομικό πλαίσιο θεωρούνται ένοχοι μόνον και μόνο αν η εφορία... δεν δεχτεί τις εξηγήσεις τους.