Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς ακόμα και εάν και εάν η Αθήνα ανοίξει σημαντικά το βήμα της στις αποκρατικοποιήσεις (με συνολικά έσοδα 55 δισ. ευρώ έως το 2060), η τροχιά του χρέους δεν βελτιώνεται ουσιαστικά, τονίζει η Barclays με σημερινή της έκθεση, αναφέρει το ependisinews.
Αναζητώντας το μονοπάτι προς το βιώσιμο χρέος, ο βρετανικός επενδυτικός οίκος καταλήγει σε μία λύση που προβλέπει:
- περίοδο χάριτος 30 ετών για την αποπληρωμή όλων των δανείων (ESM/διμερή δάνεια/EKT/ΔΝΤ) έως το 2050,
- επιμήκυνση της ωρίμανσης ώστε ο ετήσιος «λογαριασμός» των αποπληρωμών χρέους προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα να πέσει στο μισό
- μείωση 75% στο μέσο επιτόκιο που πληρώνει η Αθήνα για τα δάνεια του επίσημου τομέα κάθε χρόνο, έως το 2060.
Από την άλλη, η ελάχιστη ελάφρυνση του χρέους που θα δώσουν οι πιστωτές στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την Barclays περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 50%, σε συνδυασμό με μία περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων αυτών καθώς και εκείνων του EFSF/ESM κατά 30 χρόνια, έως το 2050.
Τελικά, η Barclays πιστεύει ότι οι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε μία λύση θα βρίσκεται κάπου στη μέση ανάμεσα στα δύο παραπάνω σενάρια, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Έπειτα από αυτά, ο οίκος θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE πριν από τα τέλη του έτους. Ο Mario Draghi θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 115 εκατ. ευρώ το μήνα για όσο διάστημα η Αθήνα δεν βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης. Και με δεδομένο το πόσο ρηχή είναι η ελληνική αγορά, η Barclays πιστεύει ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι σημαντική για το κόστος δανεισμού.
Συνεπώς, ο οίκος βλέπει σημαντικές πιθανότητες για έξοδο της Αθήνας στις αγορές, ενδεχομένως και πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους, καθώς και αρκετές εκδόσεις ομολόγων έως τα τέλη του 2018.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Barclays περιμένει περίπου μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος και 1,4% για το 2018. Και τέλος, εντοπίζει αυξημένο ρίσκο πρόωρων εκλογών στο β΄ εξάμηνο του 2018.