Το φετινό καλοκαίρι σε έναν από τους ...sold out προορισμούς, την Κρήτη, ήταν πολλοί οι ξένοι τουρίστες που αναγκάστηκαν να αλλάξουν ξενοδοχείο, πηγαίνοντας σε άλλο, αντίστοιχης κατηγορίας γιατί αυτό που είχαν επιλέξει απλά δεν μπορούσε να τους εξυπηρετήσει λόγω υπεράριθμων κρατήσεων, αναφέρει το newmoney.
Η αύξηση των αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό σε όλους τους προορισμούς της λεγόμενης ''πρώτης γραμμής'' είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός και μάλιστα σε διψήφια ποσοστά όπως έδειξαν χθές και τα επίσημα στοιχεία του πρώτου ''θερμού'' μήνα της υψηλής σεζόν. Ωστόσο και τον Ιούλιο του 2017 η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη ανά ταξίδι έπεσε κι άλλο φθάνοντας τελικά τα 552 ευρώ έναντι των 578 ευρώ του αντίστοιχου μήνα του 2016. Σημειωτέον ότι ο σχετικός δείκτης της ΤτΕ καταρτίστηκε εξαιρώντας στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Ερευνας Συνόρων.
Η δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων της ΤτΕ δείχνει ότι η αύξηση των εισπράξεων του ελληνικού τουρισμού για το επτάμηνο του 2017 σε ποσοστό 6,4%, στα 7,04 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου και κατά 5,3%, στα 2,9 δισ. ευρώ, για το μήνα Ιούλιο οφείλεται τελικά στο ότι ήρθαν περισσότεροι τουρίστες σε ποσοστό 8% (13,1 εκατομμύρια) και 10% αντίστοιχα (5,1 εκατομμύρια).
Τα νούμερα ελπίζει να ανατρέψει το υπουργείο Τουρισμού με τους δορυφόρους λογαριασμούς, την ενεργοποίηση των οποίων ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας με σκοπό “την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων του τουρισμού, και θα επιτρέψει την παραγωγή αξιόπιστων στοιχείων για τον ελληνικό τουρισμό που με τη σειρά τους θα αξιοποιηθούν στην τουριστική στρατηγική της χώρας”.
Μέχρι να έρθει ωστόσο η... ανατροπή, τα νούμερα από την ΤτΕ δείχνουν ότι η ΜΚΔ τον φετινό Ιούλιο είναι μειωμένη σχεδόν κατά 16% σε σύγκριση με μία διετία πρίν, αφού τον Ιούλιο του 2015 η αντίστοιχη δαπάνη έφθανε τα 656,5 ευρώ.
Χαμηλότερες, ως αναμενόμενο, λόγω των χαμηλών τιμών εκτός της υψηλής σεζόν, είναι οι επιδόσεις ως προς τη Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη για την περίοδο του επταμήνου του 2017 έναντι του αντίστοιχο διαστήματος των δύο προηγούμενων ετών: Ενώ φέτος το επτάμηνο η δαπάνη ανά ταξίδι μή κατοίκων στην Ελλάδα ήταν στα 519 ευρώ, το περυσινό επτάμηνο ήταν στα 526 ευρώ και το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου του 2015 στα 579 ευρώ.
Ακριβώς αυτή η πτώση, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, θέτει εν αμφιβόλω τον στόχο που είχαν θέσει οι τουριστικοί φορείς μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στις αρχές της σεζόν, για εισπράξεις άνω των 14,5 δισ. ευρώ στο σύνολο της φετινής χρονιάς και κάνει πιο απτό τον στόχο των 14 δισ. ευρώ. Η θετική εξέλιξη ως προς την άνοδο των εσόδων θα μπορούσε ενδεχομένως να έρθει από τις καλές επιδόσεις του φθινοπώρου, που δείχνει να είναι το καλύτερο των τελευταίων ετών.
Ωστόσο τα μηνύματα από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς πιστοποιούν ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν η ...χαρά του φθηνού τουρίστα, με τους τουριστικούς πράκτορες σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Ρόδος, να δηλώνουν ότι πέραν των οργανωμένων ''πακέτων'' που είχαν πληρώσει πολλοί από τους επισκέπτες στο νησί, δεν ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν άλλα έξοδα για... παρεκκλίσεις (π.χ. κοντινές εκδρομές στο νησί κ.α.) εκτός του αρχικού τους προϋπολογισμού.