Λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την τρίτη αξιολόγηση και υπό τη σκιά της αναμενόμενης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο λήψης δημοσιονομικών μέτρων, πολύ πριν από το χρονικό σημείο που υπολόγιζε.
Όλα πάντως αναμένεται να τεθούν στο πλαίσιο της συνάντησης που θα έχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης με την Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το προσεχές Σάββατο, αναφέρει το parapolitika.
Στα αναλυτικά στοιχεία του Fiscal Monitor του ΔΝΤ τα οποία θα ανακοινωθούν το απόγευμα υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία ανατρέπουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Πλεόνασμα 2018: 2,221%
Ο στόχος που υπάρχει στο μνημόνιο και βάσει του οποίου έχουν γίνει οι σχεδιασμοί είναι 3,5%, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω, τοποθετώντας τον στο 2,2%. Αυτό σημαίνει πρακτικά υστέρηση των στόχων κατά 1,3% του ΑΕΠ, η οποία μεταφράζεται είτε σε επιπλέον μέτρα 2,1 δισ. ευρώ, είτε σε αναθεώρηση των στόχων του μνημονίου.
Ανάπτυξη
Η δεύτερη αναθεώρηση στην οποία προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιο περίπλοκη, επηρεάζοντας και την πορεία του πλεονάσματος. Συγκεκριμένα η προσδοκώμενη ανάπτυξη-αύξηση του ΑΕΠ, η οποία ανέρχεται σε 2,6% του ΑΕΠ, μπορεί να βρίσκεται κατά 0,2% πάνω από την πρόβλεψη της κυβέρνησης και 0,1% πάνω από εκείνη της Κομισιόν βραχυπρόθεσμα, αλλά υπολείπεται των προσδοκιών που είχε το Ταμείο κυρίως για τα έτη μετά το 2018. Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1% ως το 2022 ανοίγει ξανά τη συζήτηση για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή λήψη επιπλέον μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.