Εμείς εδώ στην Αιγιάλεια ξέρουμε καλά ότι η εκλεκτής ποιότητας μαύρη Κορινθιακή σταφίδα, με την εμπορική ονομασία «Βοστίτσα» είναι το πρώτο εδώ και εκατονταετίες εξαγωγικό μας προϊόν στο οποίο οφείλουμε τα πάντα.
Η οικονομική και κοινωνική ζωή της Αιγιάλειας δεν θα είχαν γνωρίσει αυτήν την ανάπτυξη, αν δεν υπήρχε αυτό το πολύτιμο προϊόν που καλλιεργείται στα εύφορα εδάφη μας.
Του Φάνη Ζουρόπουλου*
Η σταφίδα άνοιξε εκτός από οικονομικούς και πολιτιστικούς ορίζοντες στο Αίγιο, δημιούργησε γηγενείς άρχοντες, κράτησε ζωντανή μια δική μας αστική τάξη και συντήρησε αξιοπρεπώς τους αγρότες μας αλλά και την εργατική τάξη που ασχολήθηκε με την επεξεργασία της και την εξαγωγή της.
Όμως είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι αγνοούμε ότι η σταφίδα είναι ένας άγνωστος διατροφικός θησαυρός και όπως δείχνουν τελευταίες επιστημονικές μελέτες κρύβει μέσα της πλούτο αντιοξειδωτικών στοιχείων, ιχνοστοιχείων και διαιτητικών ινών που μπορούν να κάνουν τον καθένα να ξανανιώνει θωρακίζοντας τον οργανισμό του από πλήθος δεινών…
Οι επιστήμονες λένε ότι η σταφίδα είναι γλυκιά αλλά μπορεί να βοηθήσει ακόμα και τους διαβητικούς (!), προτείνουν μάλιστα να την βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή καθώς μπορεί να μας κάνει τη ζωή πιο… ζαχαρένια από κάθε άποψη.
Θεωρούν επίσης ότι η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα της Αιγιάλειας είναι ένας «μαύρος» φρουτένιος… χρυσός και δεν είναι τυχαίο ότι καλλιεργείται στον Ελλαδικό χώρο από τους ομηρικούς χρόνους, ενώ γραπτές μαρτυρίες για το εμπόριο της υπάρχουν από τον 12ο αιώνα.
Στα τέλη του 19ου αιώνα εξαγωγές σταφίδας αποτελούσαν ως και το 75% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, γεγονός που συνέβαλε τις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων στην ανασυγκρότηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, στη δημιουργία των πρώτων βιομηχανικών πυρήνων καθώς και στο αστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας. Θεωρείται παγκοσμίως μοναδικό προϊόν, δεδομένου ότι στην Ελλάδα παράγεται άνω του 80% είναι δε ποικιλία διπλής χρήσης αφού μπορεί να αποξηρανθεί ή να οδηγηθεί στην οινοποίηση.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι προσφέρει σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες η σταφίδα στον οργανισμό:
- Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολικών συστατικών. Οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση (προστατεύουν την LDL χοληστερόλη που εναποτίθεται στους ιστούς, μειώνουν την αθηρωματική πλάκα στα αγγεία και έτσι και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών).
- Διαθέτει αντικαρκινική δράση-κυρίως σε ότι αφορά το παχύ έντερο και το στομάχι οδηγώντας τα καρκινικά κύτταρα στον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση).
- Διαθέτει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση μέσω της παραγωγής ενδοκυτταρικού οξειδίου του αζώτου.
- Περιέχει μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχείων και συγκεκριμένα μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο (ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης).
- Με δεδομένο ότι η σταφίδα καταναλώνεται με τη φλούδα της, έχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών-μάλιστα η κορινθιακή έχει υψηλότερο από εκείνο των περισσότερων φρούτων (υπολείπεται μόνο μερικών φυλλωδών λαχανικών). Οι διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλημα βακτήρια του παχέος εντέρου χαρίζοντας έτσι στη σταφίδα πρεβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά εμποδίζουν και τη βιοσύνθεση χοληστερόλης.
- Η κορινθιακή σταφίδα έχει πολύ υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο, υψηλότερο από τη σουλτανίνα.
- Η γλυκύτητα της σταφίδας οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα της σε φρουκτόζη, η οποία έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (19), έναντι της γλυκόζης (100) και ως αποτέλεσμα η σταφίδα έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (55-63).
- Τα σάκχαρα της σταφίδας δεν είναι σε μορφή κρυστάλλων, επομένως μπορούν να «εγκλωβίσουν» άλλα συστατικά, αντιοξειδωτικά, αρωματικές ουσίες και να τα προστατεύουν. Παράλληλα τα κουκούτσια, όταν υπάρχουν, συνεισφέρουν και αυτά στο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο.
Οι μελέτες επίσης – που διήρκεσαν 20 χρόνια- έδειξαν ότι η σταφίδα έχει σταθερή αντιοξειδωτική συμπεριφορά ακόμη και όταν ψήνεται μέσα σε σταφιδόψωμο, κέικ, βουτήματα κλπ, μάλιστα πολλές φορές το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο της αυξάνεται.
Καταναλώστε λοιπόν άφοβα το εκλεκτό προϊόν της Αιγιάλειας που τελευταία «μετανάστευσε» και στην Κίνα που έδειξε ενδιαφέρον να ξεκινήσει την καλλιέργειά της, συμβουλευόμενη μάλιστα τοπικούς γνώστες της παραγωγής της και της επεξεργασίας της!…
Δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα, καλύπτουν το 1/3 ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε φρούτα και μειώνει αισθητά τη διαστολική αρτηριακή πίεση, κυρίως σε διαβητικούς…
* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι εκτελεστικός Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Τ. Πρόεδρος της Ένωσης Επαρχιακού Τύπου.