Καταστροφική και για τον Αλέξη Τσίπρα θα αποδειχθεί η φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή 88 ανθρώπων στο Μάτι στις 23 Ιουλίου, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».
Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα «το καλοκαιρινό μελτέμι έχει θέσει σε συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου.
Μία νέα καταστροφική πυρκαγιά είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, δώδεκα ημέρες μετά την πυρκαγιά που κατάστρεψε το Μάτι.
Τουλάχιστον 87 νεκροί έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής. Την Παρασκευή το πρωί, μια γυναίκα 35 ετών πέθανε σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας από τα σοβαρά εγκαύματα της.
Είχε ήδη χάσει το παιδί της ηλικίας έξι μηνών στις φλόγες. Ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται, διότι εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Και αρκετοί άνθρωποι μπορεί να έχουν πνιγεί στη θάλασσα καθώς προσπάθησαν να σωθούν από την πυρκαγιά.
Η Ελλάδα πλήττεται από δασικές πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι. Αλλά ποτέ πριν δεν έχουν σκοτωθεί τόσο πολλοί άνθρωποι όπως είναι τώρα στο Μάτι. Ο Τσίπρας μίλησε για μια «εθνική τραγωδία» – και την «πιο δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση».
Στην πραγματικότητα, η καταστροφή φωτιά μετατράπηκε για τον Έλληνα πρωθυπουργό σε μια πολιτική καταστροφή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για ανικανότητα και κυνισμό. Ο κατάλογος των αναπάντητων ερωτημάτων αυξάνεται, όσο περισσότερος χρόνος περνάει.
Και είναι ο Τσίπρας, από τον οποίο οι Έλληνες περιμένουν απαντήσεις: Γιατί δεν κατάφεραν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να σταματήσουν εγκαίρως τη φωτιά που ξέσπασε στα βουνά πάνω από το χωριό; Γιατί ο οικισμός δεν εκκενώθηκε όταν η φωτιά έπεσε εκτός ελέγχου; Γιατί η αστυνομία οδήγησε τους αυτοκινητιστές από μια κλειστή λεωφόρο στα στενά σοκάκια και κατευθείαν στις φλόγες;
Η 23η Ιουλίου, ημέρα της τραγωδίας, μετατρέπεται σε μία ιδιαίτερα μοιραία στιγμή για τον Τσίπρα. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας ο Τσίπρας επιβιβάστηκε στο κυβερνητικό αεροσκάφος του για να ταξιδέψει στο Μόσταρ της Βοσνίας για τελετή απονομής βραβείων. Ξεκίνησε το ταξίδι, αν και στα δυτικά της Αθήνας ήδη ξεσπάσει μία μεγάλη δασική πυρκαγιά και χρειάστηκε να εκκενωθούν οι γύρω περιοχές.
Το κυβερνητικό αεροσκάφος μόλις είχε προσγειωθεί στο Μόσταρ όταν ξέσπασε μια δεύτερη πυρκαγιά ανατολικά της πρωτεύουσας στον ορεινό όγκο της Πεντέλης. Επεκτάθηκε γρήγορα και ήταν εκτός ελέγχου. Ίσως η πυροσβεστική να υποτίμησε τον κίνδυνο ή δεν είχε αρκετή δύναμη λόγω της πυρκαγιάς στα δυτικά της Αθήνας.
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη ήταν τόσο ανησυχητική που ο Τσίπρας επέστρεψε ξαφνικά στην Αθήνα, το ίδιο βράδυ, λίγο πριν τις 23.00 μμ. Από το αεροδρόμιο, μεταφέρθηκε αμέσως στο Κέντρο Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων στην περιοχή Χαλάνδρι της Αθήνας. Υπάρχουν ήδη εκεί πέντε υπουργοί και μια τηλεοπτική ομάδα της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ, η οποία τώρα μετέδιδε «ζωντανά» τη σύσκεψη.
Οι τηλεθεατές είχαν την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός ήταν τώρα υπεύθυνος για τον συντονισμό του έργου κατάσβεσης και διάσωσης. Η φωτιά εξακολουθούσε να μαίνεται. Εκείνη την ώρα μόνο εκείνοι που είχαν καταφύγει στη θάλασσα είχαν ελπίδα να σωθούν.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Τσίπρας έκανε κάποιες ερωτήσεις που έμοιαζαν άσχετες: Πόσα οχήματα χρησιμοποιούνται; Πόσες εστίες υπάρχουν; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας τώρα;
Δεν ρώτησε κάτι πολύ βασικό: Βρίσκονται άνθρωποι σε κίνδυνο, υπάρχουν νεκροί; Εκείνη τη στιγμή, όπως υποστηρίχθηκε αργότερα, υπήρχαν, ήδη, 40 νεκροί. Ο Τσίπρας δεν γνώριζε τίποτα γι ‘αυτό. Ή το γνώριζε αλλά το απέκρυψε για να υποβαθμιστεί η καταστροφή;
Η εικόνα ενός πρωθυπουργού ο οποίος δαγκώνει συνεχώς τα χείλη του κατά τη διάρκεια μίας κρίσιμης συνεδρίασης και γράφει νευρικά σημειώσει, μάλλον τείνουν να καταστήσουν πιθανή την περίπτωση της απόκρυψης. Στα χείλη παίρνει νευρικά σημειώσεις και πιο μπερδεμένος εμφάνιση, φαίνεται να ευνοούν την τελευταία έκδοση.
Εάν ο Τσίπρας κέρδιζε σε κάτι αυτό ήταν η εικόνα του στις δημόσιες εμφανίσεις. Η κάμερα ήταν ο φίλος του. Η απόφασή του να μεταδοθεί η κρίσιμη συνάντηση «ζωντανά» δημιουργεί ερωτηματικά. Το ίδιο βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για 40 νεκρούς και το επόμενο πρωί ο Τσίπρας κήρυξε εθνικό πένθος.
Ο πρωθυπουργός έκανε εκ νέου την εμφάνισή του την Παρασκευή όπου συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και έσπευσε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Οι Έλληνες εξακολουθούν να αναρωτιούνται τι σημαίνει αυτό. Κανείς δεν παραιτήθηκε. Μια εβδομάδα μετά την κόλαση, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για μια αγρυπνία μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου. Άναψαν τα φώτα. Στις αφίσες που κρατούσαν ζητούσαν από τα θύματα «συγχώρεση».
Κάτι που δεν ζήτησε ποτέ ο Τσίπρας. Δεν το είπε ούτε όταν επισκέφθηκε, χωρίς δημοσιογράφους, μία εβδομάδα μετά τις πληγείσες περιοχές. Για το κοινό, υπάρχει μια εικόνα γεμάτη αντιφάσεις. Οι επιζώντες αναφέρουν χαοτικές σκηνές.
Τα λεγόμενα επιχειρησιακά πρωτόκολλα των πυροσβεστικών σωμάτων, της αστυνομίας και της πολιτικής άμυνας αποτελούν ένδειξη σύγχυσης και έλλειψης συντονισμού. Τουλάχιστον 87 άνθρωποι είναι νεκροί.
Ωστόσο, ο υπουργός αρμόδιος για την προστασία των πολιτών δηλώνει με βεβαιότητα ότι δεν έκανε λάθη. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έκανε ούτε σε αυτήν την περίπτωση, ούτε στην περίπτωση της καταστροφικής πλημμύρας που έπληξε πέρυσι τη Δ. Αθήνα, αυτό που είχε υποσχεθεί: αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των πάντων.
Υποχωρεί η δημοτικότητα Τσίπρα
Οι νεκροί θα καθορίσουν την πολιτική καριέρα του Αλέξη Τσίπρα στο μέλλον. Το εάν η δημοτικότητά του ανακάμψει μετά από αυτή την καταστροφή μοιάζει αβέβαιο. Ήδη πριν από την πυρκαγιά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν πίσω στις δημοσκοπήσεις έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα πράγματα έκανε ακόμη χειρότερα η δήλωση του Χρ. Βερναρδάκη ότι ο «Τσίπρας είναι μόλις 44 ετών», με τους Έλληνες να εκφράζουν τον θυμό τους στα κοινωνικά δίκτυα. Ένας χρήστης υπενθύμισε ότι ο John F. Kennedy ήταν μόλις 44 όταν ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος των ΗΠΑ και βρέθηκε αντιμέτωπος με την κρίση στην Κούβα».