Στην ΔΕΘ, σε λίγες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ των νέων αφηγημάτων του, θα ανακοινώσει όπως όλα δείχνουν την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μία εξαγγελία όμως που «κρύβει» μια μεγάλη ανατροπή στην γενικότερη φορολόγηση της περιουσίας των Ελλήνων.
Από το 2008 είχαν ακουστεί οι πρώτες φήμες για το περιουσιολόγιο που ουσιαστικά σημαίνει την καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων και τη φορολόγησή της.
Το 2015 η ΑΑΔΕ είχε προχωρήσει σε έναν σχεδιασμό του περιουσιολογίου που, ωστόσο, αναβλήθηκε και πάλι.
Πλέον φαίνεται ότι το νερό μπαίνει στο αυλάκι και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μεγάλη ανατροπή που θα περιλαμβάνει το «τυράκι» της μείωσης του ΕΝΦΙΑ με τη «φάκα» της φορολόγησης του συνόλου της περιουσίας των πολιτών.
Θα πρόκειται επί της ουσίας για μια αναδιανομή με την έννοια της επιβάρυνσης όσων διαθέτουν ακίνητα και ταυτόχρονα μετρητά, τιμαλφή και άλλα περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) που θα φορολογούνται ενιαία με την επαναφορά και ενίσχυση των «στοιχειωμένων» τεκμηρίων.
Καθόλου τυχαία δεν είναι η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο οποίος μίλησε για: «Μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα. Όλες αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επόμενων μηνών του 2018 θα κατατεθεί η σχετική διάταξη για το περιουσιολόγιο στο οποίο θα μπαίνουν τα πάντα: Ετήσια εισοδήματα, αυτοκίνητα, ακίνητα, μετρητά στις τράπεζες, μετοχές, ομόλογα, τιμαλφή μεγάλης αξίας.
Με τον τρόπο αυτό θα αντικατασταθεί η απώλεια των εσόδων από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα ανακοινωθεί.
Μια άλλη εκδοχή είναι να ανακοινωθεί η κατάργηση του φόρου στα ακίνητα, όπως έχει υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας (ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος, δεν διορθώνεται, καταργείται).
Ο ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε να αντικατασταθεί από έναν ενιαίο φόρο περιουσίας που θα απέδιδε περισσότερα από τα 2,6 δις ευρώ που εισπράττεται σήμερα.
Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε 2-3 χρόνια θα οριστικοποιήσει τον νέο αυτό φόρο που θα πληρώνουν περί τα 8,5 εκατ. φορολογούμενοι, όχι μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις.
Όταν το περιουσιολόγιο θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει τη συνολική περιουσία και θα μπορεί να υπολογίσει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα του καθενός.
Δεν θα μπορεί π.χ. κάποιος να έχει εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο και να έχει καταθέσεις 50.000 ευρώ στις τράπεζες ή ακριβό αυτοκίνητο ή ακόμη να διάγει βίο που δεν μπορεί να δικαιολογήσει.
Ο υπολογισμός του φόρου θα στηρίζεται όχι μόνο στην συνολική αξία των ακινήτων όπως ισχύει σήμερα αλλά και στα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι. Από το συνδυασμό των δυο αυτών κριτηρίων θα προκύπτει το τελικό ύψος της επιβάρυνσης για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου.
Με άλλα λόγια, για την επιβολή του φόρου σε κάθε φορολογούμενο που διαθέτει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα θα λαμβάνεται υπόψη η εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση συνδυαστικά δηλαδή η φοροδοτική του ικανότητα.
Το ύψος της ακίνητης περιουσίας αλλά και τα εισοδήματα που αποκτά κάθε φορολογούμενος θα προσδιορίζουν το τελικό ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης.
Στο Περιουσιολόγιο θα δηλώνονται σταδιακά:
Ακίνητα
Οχήματα
Μετρητά
Χρυσός
Εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη αναψυχής
Μετοχές, εταιρικά μερίδια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες
Άλογα που συμμετέχουν σε αγώνες
Κοσμήματα μεγάλης αξίας