Τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για τα «κόκκινα δάνεια» αναμένουν στο Μαξίμου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει την Καθαρά Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να παραστεί στο Eurogroup, χωρίς συμφωνία και τελικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας στα χέρια του, που θα άνοιγε τον δρόμο και για χορήγηση της δόσης ελάφρυνσης του χρέους των 970 εκατομμύρια ευρώ.
Όμως, προσβλέπει και σε μια κατ΄ αρχήν «πολιτική απόφαση» του Eurogroup για χορήγησή της προσεχώς, για να μην εξελιχθεί σε σήριαλ το ελληνικό ζήτημα ως το ερχόμενο Eurogroup του Απριλίου και χαλάσει το κλίμα αισιοδοξίας στην Ευρώπη 50 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.
Πολιτικά σκεπτόμενοι, ακόμα και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για μια «μασκαρεμένη» απόφαση χορήγησης της δόσης.
Με δεδομένες τις «κίτρινες και κόκκινες κάρτες» της Κομισιόν πως την κυβέρνηση, αρμόδιος τεχνοκράτης έλεγε πως «δύσκολα θα δοθεί η δόση», αλλά δεν το απέκλειε κιόλας, αναφέρει το protothema.gr.
Ελπίδα της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον να ανακοινωθεί μια «κατ’ αρχήν απόφαση» έγκρισης της δόσης από το Eurogroup, που θα εκταμιευθεί στη συνέχεια χωρίς νέο Eurogroup, μόνον με μια ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητητας (ESM) ή του EuroWorking Group (EWG) ότι τελικώς έκλεισαν τα εκκρεμή επίμαχα ζητήματα.
Και ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται σταθερά αισιόδοξος, ενώ συνομιλητές του λένε πως «θα πάμε πολύ καλά» στη συνεδρίαση της Καθαράς Δευτέρας.
Σε αυτό θα συμβάλει ιδιαίτερα εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) δώσει -έστω και προφορικά την τελευταία στιγμή- ένα «σήμα» την Δευτέρα προς το Eurogroup, ότι εγκρίνει το νέο σύστημα προστασίας που θα διαδεχθεί εκείνο του νόμου Κατσέλη -και το οποίο έληξε ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου.
Στον αέρα οι δανειολήπτες
Επί της ουσίας, όμως, το μαρτύριο της σταγόνας για τους δανειολήπτες συνεχίζεται, καθώς το νομοσχέδιο για την προστασία τους ξαναγράφεται και αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα, μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Σχεδόν ένα μήνα μετά την ανακοίνωση «συμφωνίας» κυβέρνησης και τραπεζών για το σχέδιο προστασίας των δανειοληπτών, το ζήτημα απασχόλησε και εχθές ακόμα, σε συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, όπου κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης έλεγε πως «προχωράμε, το κρίσιμο θέμα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια, εγώ προβλέπω ότι θα περιλαμβάνονται, εκτός αν έχουμε ανατροπές»…
Αφήνοντας έτσι ανοικτό και το ενδεχόμενο τυχόν νέας εμπλοκής, οι δανειολήπτες αγωνιούν για αν κινδυνεύουν ή όχι και τα σπίτια των «μη συστηματικών» κακοπληρωτών, δηλαδή όσων έχουν αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής.
Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα μήνα κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως το νέο σχέδιο θα καλύπτει το 82% ή και παραπάνω των «κόκκινων» δανειοληπτών. Ελάχιστες ημέρες μετά, κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας που συνέβαλε στην διαμόρφωση του αρχικού σχεδίου, έλεγε πως θα καλύπτει «κάτω από το 70%», δηλαδή 1 στους 3 χάνει την προστασία.
Στη συνέχεια η κυβέρνηση κατέθεσε νέο σχέδιο και μένει αν μετά και τις αλλαγές που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μπορεί να χάσουν ακόμα περισσότεροι την «ομπρέλα προστασίας» που τους παρείχε για χρόνια ο νόμος Κατσέλη.