Εν μέσω κινητοποιήσεων και με αντικρουόμενα «μηνύματα» από πλευράς συνδικαλιστών και υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ολοκληρώνεται τυπικά τη Δευτέρα η διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Την ίδια ημέρα, η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, προτρέποντας εκ νέου τους υπαλλήλους και τους προϊσταμένους τους να μη συμμετέχουν στη διαδικασία.
Σύμφωνα με την »Καθημερινή», ακόμα και σήμερα, πάντως, ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, το τοπίο αναφορικά με τη συμμετοχή στην αξιολόγηση παραμένει «θολό», καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΑΔΕΔΥ δηλώνουν ικανοποιημένες από τη συμμετοχή και την αποχή από αυτήν, αντιστοίχως.
Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι «ο εκβιασμός της κυβέρνησης έπεσε στο κενό», σημειώνοντας ότι η «απάντηση των εργαζομένων στο Δημόσιο ήταν αποστομωτική», με τα ποσοστά της αποχής να φτάνουν το 75%.
Αντίθετη είναι η «εικόνα» από πλευράς υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμμετοχή στα υπουργεία εκτιμάται ότι κυμαίνεται σε ποσοστό 80%, ενώ σε κάποια εξ αυτών, όπως στα υπουργεία Τουρισμού και Εθνικής Αμυνας, η συμμετοχή των υπαλλήλων φέρεται να «άγγιξε» το 100%.
Ακολούθως, πάνω από 90% εκτιμάται το ποσοστό συμμετοχής των υπαλλήλων στα υπουργεία Υποδομών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πάνω από 60% στα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ χαμηλή συμμετοχή σημειώνεται μόνο στο υπουργείο Εργασίας.
Αυτό που προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πάντως, είναι ότι η συμμετοχή των υπαλλήλων που απασχολούνται στην κεντρική διοίκηση, είναι σαφώς υψηλότερη από αυτή των υπαλλήλων που απασχολούνται στους ΟΤΑ, αλλά και σε επιμέρους φορείς όπως στα νοσοκομεία.
Μνημονιακή δέσμευση
Δεδομένου ότι η αξιολόγηση στο Δημόσιο αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, η οποία έχει καταστεί σημαντικά εκπρόθεσμη, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τροπολογία όρισε τη συμμετοχή σε αυτή ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις κρίσεις προϊσταμένων. Ως ακόμη μία δικλίδα ασφαλείας για την εφαρμογή της προβλέπεται επίσης ότι η αξιολόγηση είναι έγκυρη, ακόμα και αν ο υπάλληλος δεν συμπληρώσει το σχετικό έντυπο, εφόσον έχει συνταχθεί έκθεση από τον έναν εκ των δύο αξιολογητών.