Οι περισσότεροι γονείς ελπίζουν πως θα σταματήσουν να πληρώνουν τα έξοδα των παιδιών τους μέχρι να φτάσουν στην ενηλικίωση.
Ωστόσο, πολλοί αναφέρουν ότι εξακολουθούν να βοηθούν οικονομικά τα τώρα ενήλικα παιδιά τους, μερικές φορές μέχρι και τα τέλη των 20s και αρχές των 30s τους, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας Pew.
Το 30% των ενηλίκων ανάμεσα στα 30 και 34 επίσης δήλωσαν ότι έλαβαν οικονομική βοήθεια από γονιό τους
Δεν έχει σημασία ότι οι νέοι ενήλικες σήμερα είναι πιο πιθανό να έχουν πτυχία από κολέγια και να κερδίζουν αρκετά χρήματα.
«Πνιγμένοι» στα χρέη
«Οι νέοι ενήλικες φτάνουν καταφέρνουν να παντρευτούν ή να γίνουν γονείς πολύ αργότερα, ακόμα και καθώς υπερβαίνουν τη γενιά των γονιών τους όσον αφορά την εκπαιδευτική κατάκτηση, την απασχόληση και το εισόδημα» έγραψαν οι ερευνητές του Pew στην ανάλυσή τους, σύμφωνα με το CNN.
Ταυτόχρονα, οι ενήλικες είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν χρέη από φοιτητικά δάνεια, και περισσότερα από αυτά σε σύγκριση με τους γονείς τους στην ηλικία τους.
Το 1992, το μέσο χρέος από φοιτητικά δάνεια προσαρμοσμένο για την πληθωρική άνοδο ήταν περίπου 6.000 έως 7.000 δολάρια μεταξύ των νέων ενηλίκων, σύμφωνα με το Pew. Αλλά το 2022, οι ενήλικες από 25 έως 29 ετών είχαν μέσο χρέος 16.000 δολαρίων και εκείνοι ηλικίας 30 έως 34 ετών χρωστούσαν 20.000 δολάρια.
Πού «τσοντάρουν» οι γονείς
Το 59% των γονέων δήλωσαν ότι βοήθησαν οικονομικά ένα ενήλικο παιδί, ενώ το 44% των ενήλικων παιδιών δήλωσε ότι έλαβε οικονομική βοήθεια από γονιό τους την ίδια περίοδο.
Από αυτό το 44% των νέων ενηλίκων, η πλειοψηφία (68%) ήταν 18 έως 24 ετών. Ωστόσο, το 30% των ενηλίκων ανάμεσα στα 30 και 34 επίσης δήλωσαν ότι έλαβαν οικονομική βοήθεια από γονιό τους.
Τα χρήματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες χρησιμοποιήθηκαν πιο συχνά για να βοηθήσουν στην πληρωμή των οικιακών εξόδων (28%) και των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας και συνδρομών υπηρεσιών streaming (25%). Λιγότερο συνηθισμένη ήταν η βοήθεια με το ενοίκιο (17%), τα ιατρικά έξοδα (15%) και την εκπαίδευση (11%).
Δεν βοηθούν μόνο οι γονείς
Καμιά φορά, είναι οι νέοι ενήλικες που βοηθούν τους γονείς τους. Είναι λιγότερο συνηθισμένο, αλλά το 33% των νέων ενηλίκων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι βοήθησαν οικονομικά τους γονείς τους το προηγούμενο έτος, ενώ το 14% των γονέων δήλωσαν ότι έλαβαν βοήθεια από τα παιδιά τους εκείνη τη χρονική περίοδο.
«Οι νέοι ενήλικες με χαμηλότερα εισοδήματα (43%) είναι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι βοήθησαν οικονομικά τους γονείς τους σε σύγκριση με εκείνους με μεσαία (28%) ή υψηλά εισοδήματα (19%). Αντίστοιχα, οι γονείς με χαμηλά εισοδήματα είναι οι πιο πιθανοί να δηλώσουν ότι έλαβαν οικονομική βοήθεια από τα νεαρά ενήλικα παιδιά τους (29%), σε σύγκριση με το 9% των γονιών με μεσαία εισοδήματα και το 2% των γονιών με υψηλά εισοδήματα» σύμφωνα με την έκθεση του Pew.
Οι λόγοι που αναφέρθηκαν από τους γονείς για τη βοήθεια που έλαβαν ήταν μια ειδική περίσταση (38%), επαναλαμβανόμενα έξοδα (31%) ή και τα δύο (30%).