Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών τονίζει ότι έχει επιστρέψει στην Ευρώπη το φάντασμα του Grexit.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών ενός game over, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πιθανή αθέτηση των χρεών της. Αυτό το γεγονός φαίνεται ότι απειλεί να επιστρέψει η αναστάτωση στην ΕΕ.
Το AFP αναλύει τους πέντε λόγους αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης οι οποίοι είναι η στάση του ΔΝΤ, η στάση της Γερμανικής πλευράς, η Ελληνική στάση, οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη καθώς και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Η στάση του ΔΝΤ
Το ΔΝΤ, βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στα δύο πρώτα Μνημόνια. Ωστόσο το ΔΝΤ, ποτέ δεν μπήκε επίσημα στο τρίτο Μνημόνιο, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η συζήτηση γύρω από την απόσυρσή του.
Η διαφωνία του Ταμείου και της Ευρωζώνης βρίσκεται σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα που είναι οι οικονομικοί στόχοι και το χρέος. Όσον αφορά τους οικονομικούς στόχους, η θέση του ΔΝΤ είναι ότι οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων δεν είναι ρεαλιστικές. Από την πλευρά της η Ευρωζώνη εμμένει στη θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια. Το ΔΝΤ έχει πει ότι μόνο το 1,5% είναι εφικτό, σημειώνοντας ότι το 3,5% απαιτεί υπερβολική λιτότητα. Ακόμη το ΔΝΤ εμμένει στην άποψη ότι χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους.
H στάση της Γερμανικής πλευράς
Η αμετακίνητη στάση του ΔΝΤ έχει οδηγήσει σε δύσκολη θέση τη Γερμανία, καθώς το Βερολίνο είναι ο "αρχηγός" των δημοσιονομικά σκληροπυρηνικών της ευρωζώνης, οι οποίοι ξεκόβουν οποιαδήποτε κουβέντα γύρω από την βαθιά ελάφρυνση χρέους την οποία απαιτεί το Ταμείο.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τόσο το Βερολίνο όσο και άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, έχουν θέσει ως απαράβατο όρο την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο, έτσι ώστε να συμμετέχουν και οι ίδιοι. Η Γερμανία από την πλευρά της διατηρεί σοβαρές ασφαλείες, όσον αφορά το ότι από μόνη της η ΕΕ θα καταφέρει να κρατήσει μια σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, χωρίς την πειθαρχία του ΔΝΤ.
Εάν όμως το Ταμείο αποχωρήσει από το τρίτο Μνημόνιο, τόσο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα βρεθούν σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση, μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες το αντιευρωπαϊκό AfD αναμένεται να ανεβάσει τα ποσοστά του.
Η ελληνική στάση
Η ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται αντιμέτωπη στα μέσα Ιουλίου με αποπληρωμές χρέους 7 δισ. ευρώ, τις οποίες δεν μπορεί να τις καλύψει χωρίς να ξεμπλοκαριστούν περισσότερα χρήματα από το τρίτο Μνημόνιο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για σχεδόν δύο χρόνια η ταλαιπωρημένη από το χρέος Ελλάδα έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και προϋποθέσεις, καταφέρνοντας να κερδίσει επαίνους, σε μία σημαντική αλλαγή από τις έντονες ημέρες των αρχών του 2015. Παρ όλα αυτά, η επόμενη δόση βρίσκεται σε καθεστώς μπλόκου μέχρι η Ελλάδα να περάσει με επιτυχία, την τρέχουσα αξιολόγηση, κάτι που η Γερμανία και η Ολλανδία αρνούνται να επιτρέψουν, χωρίς το ΔΝΤ ως πλήρες μέλος του τρίτου Μνημονίου.
Το ΔΝΤ ως λύση στο αδιέξοδο, έχει απαιτήσει η Ελλάδα να εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις λιτότητας, παρά το γεγονός ότι αμφιβάλει για τους στόχους που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει με σθένος αυτή τη λύση, ως ζήτημα αρχής αλλά και εξαιτίας της ισχνής πλειοψηφίας της στη Βουλή, που θα έκανε πιθανή την αποτυχία να αντέξει σε ένα νέο γύρο λιτότητας.
Οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη
Έστω και ανεπίσημα, το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας. Όμως αυτό φαίνεται να είναι εξαιρετικά απίθανο, με την Αθήνα, το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους να απέχουν ακόμη πολύ από μια συμφωνία.
Έπειτα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η Ευρώπη, αναμένεται να μπει στη δίνη των εκλογικών αναμετρήσεων, αρχής γενομένης από την Ολλανδία στις 15 Μαρτίου. Η επανεκλογή του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, θεωρείται πολύ αβέβαιη.
Αμέσως μετά ακολουθούν οι εκλογές στη Γαλλία την άνοιξη και τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Έτσι λοιπόν μια κρίση χρέους, την ώρα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι προεκλογικές περίοδοι θα έκανε τη λύση πιο δύσκολη. Πάντως η ιδέα να προσφερθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα δεν είναι δημοφιλής ανάμεσα στις τάξεις των Ευρωπαίων
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία του ΗΠΑ
Μέσα σε όλα αυτά, στο παρασκήνιο κυριαρχούν αρκετές συζητήσεις γύρω από τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, θεωρούνται ως το ισχυρότερο μπλοκ στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ και η θέση της χώρας παραμένει κενή προς το παρόν.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα, οι ΗΠΑ με μεγάλη προσοχή τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα, αλλά το αν αυτό θα συνεχιστεί υπό τον απρόβλεπτο Τραμπ παραμένει ακόμη άγνωστο.
Την περασμένη εβδομάδα, σε μία σπάνια περίπτωση δημοσιοποίησης των εσωτερικών διεργασιών, το ΔΝΤ ανέφερε ότι διίστανται οι απόψεις στο συμβούλιό του για την Ελλάδα. Μόνο οι Ευρωπαίοι υπερασπίστηκαν μία πιο θετική εκτίμηση για την ελληνική οικονομία.