Οι σοκολάτες του Αγίου Βαλεντίνου επιδιώκουν πάντα να δείξουν πόσο βαθιά είναι η αγάπη σας. Φέτος, μπορεί επίσης να δείξουν πόσο βαθιά είναι η τσέπη σας.
Με την τιμή του κακάο να σημειώνει πρωτοφανή ρεκόρ στην αγορά εμπορευμάτων, θα μετατρέψει σίγουρα το δώρο της αγάπης σε μεγαλύτερη οικονομική δέσμευση από ό,τι ήταν κάποτε. Αποδεικνύεται ότι αν η αγάπη φημολογείται ότι είναι αιώνια, μια χαμηλή τιμή για το κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας, δεν είναι.
Χωρίς κακάο δεν έχει σοκολάτα του Αγίου Βαλεντίνου
«Η αύξηση της τιμής του κακάο είναι απολύτως θεαματική, εδώ και 2, 2½ χρόνια», δήλωσε ο Φιλιπ ντε Σελιέρ, επικεφαλής τόσο της Leonidas όσο και της βελγικής ομοσπονδίας σοκολάτας Choprabisco. Όταν το καλοκαίρι του 2022 βρισκόταν σε λιγότερο από 2.000 δολάρια ανά τόνο, πήρε πραγματικά τα πάνω της στις αρχές του περασμένου έτους και έφτασε στο αποκορύφωμά της πολύ πάνω από τα 12.000 δολάρια κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και έκτοτε κυμαίνεται γύρω από τα 10.000 δολάρια.
«Βλέπουμε πρωτοφανείς τιμές. Δεν ήταν τόσο υψηλές τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε ο Μπαρτ Βαν Μπεσιέν, σύμβουλος πολιτικής της ομάδας δίκαιου εμπορίου της Oxfam. Και ο αντίκτυπος μπορεί να γίνει αισθητός βαθιά στη χώρα της γκουρμέ σοκολάτας, το Βέλγιο, όπου ορισμένες από τις 280 σοκολατοβιομηχανίες του έχουν μείνει με ματωμένη καρδιά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Αγίου Βαλεντίνου.
Ο Ντομινίκ Περσούν, ιδιοκτήτης της φημισμένης μάρκας Chocolate Line, έχει ακόμα πολλούς κόκκους να αλέσει στο εργαστήριό του στη Μπριζ, αλλά θεωρεί τον εαυτό του τυχερό, εν μέρει επειδή έχει επίσης τη δική του φυτεία κακάο στο Μεξικό.
«Έχω πολλούς συναδέλφους που έχουν πραγματικά πρόβλημα, επειδή η τιμή είναι πολύ υψηλή», είπε. «Αν δεν έχεις καλές επαφές, απλά δεν παραδίδουν πια».
Μερικοί απλά κλείνουν για τον Βαλεντίνο, είπε, μετατρέποντας μια από τις λίγες οικονομικές χαρές του έτους σε αναγκαστικές διακοπές, ελπίζοντας ότι το Πάσχα, με τα αυγά και τα κουνελάκια, θα φέρει καλύτερες ειδήσεις. Πολλοί σοκολατοποιοί δεν μπορούν να πάνε για τα συνήθη περιθώρια κέρδους και να γυρίσουν όλο το επιπλέον κόστος των τιμών του κακάο στους πελάτες τους. Ο Περσούν δήλωσε ότι η τιμή στις σοκολάτες του αυξήθηκε κατά 20% μόνο τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο ντε Σελιέρ δήλωσε ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παραγωγό σε παραγωγό, όπως μεταδίδει το Associated Press.
Το σοκ των τιμών του κακάο είναι λίγο πολύ μεταφορικά μια τέλεια καταιγίδα, που συνδυάζει το κλίμα, τις ασθένειες, την κερδοσκοπία με τα εμπορεύματα, τη δυσχερή θέση των αγροτών και την κοινωνική άνοδο σε όλο τον κόσμο σε ένα μεθυστικό μείγμα.
«Η πτώση που συνέβη τώρα στην παραγωγή συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Βαν Μπεσιέν, κατηγορώντας τις αλλαγές στα ετήσια πρότυπα βροχής και ξηρασίας στη δυτική Αφρική που αποδυνάμωσαν τα ευαίσθητα δέντρα σε βασικές περιοχές παραγωγής. Ο Περσούν είπε επίσης ότι οι διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ νύχτας και ημέρας αυξήθηκαν στη μικρή λωρίδα γης γύρω από τον ισημερινό όπου τα δέντρα μπορούν να ευδοκιμήσουν. Σε συνδυασμό με τις ασθένειες, φρόντισε να αποτύχουν πάρα πολλές συγκομιδές.
Την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο, οι πληθυσμοί βγήκαν από τη φτώχεια, οι μεσαίες τάξεις επεκτάθηκαν σε μέρη όπως η Κίνα και η λαχτάρα για τη γλυκιά λιχουδιά αυξήθηκε.
Και κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, τα χρόνια της πτώσης των τιμών των φασολιών απλώς οδήγησαν τους αγρότες να εγκαταλείψουν τη γη για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στις πόλεις και πίεσαν την παραγωγή ακόμη περισσότερο προς τα κάτω. Ο ντε Σελιέρ δήλωσε ότι «το 60 % του κακάο προέρχεται από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα και αυτοί οι αγρότες πρέπει να βγάλουν ένα καλύτερο ψωμί. Είναι εξαιρετικά σημαντικό».
Έτσι, παραδόξως, οι χαμηλές τιμές τότε, συμβάλλουν στην πρόκληση υψηλών τιμών τώρα.
«Σοκολατένια αγάπη» σε απόσταση αναπνοής
Σημαίνει ότι ένα κορυφαίο κουτί σοκολατάκια είναι μια ένοχη απόλαυση την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;
«Ναι, το ερώτημα της ενοχής …. Είναι αυτό που πάντα λειτουργεί», δήλωσε ο Βαν Μπεσιέν, ο ειδικός του δίκαιου εμπορίου. «Δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε αν σκεφτόμασταν αυτά τα πράγματα όλη την ώρα», υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία πρέπει να υπερισχύει των συναισθημάτων των καταναλωτών.
«Θα έπρεπε να έχουμε νόμους που να καθιστούν την αγορά κακάο κάτω από το κόστος παραγωγής κάτι παράνομο. Και δεν θα πρέπει να εναπόκειται στον καταναλωτή να πάρει αυτή την απόφαση», είπε. Τόσο ο ντε Σελιέρ όσο και ο Περσούν ελπίζουν ότι αν οι τιμές πέσουν ξανά, θα παραμείνουν γύρω στα 5.000 ή 6.000 δολάρια.
«Πραγματικά ελπίζω τα χρήματα να πάνε στους αγρότες», δήλωσε.
Έτσι, στο μεταξύ, παρά τις αυξήσεις των τιμών, η σοκολάτα δεν θα πρέπει να αφήσει πολύ πικρή γεύση.
«Είναι μια μικρή πολυτέλεια που οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να μπορούν να αντέξουν οικονομικά», δήλωσε ο Περσούν. «Ελπίζω να παραμείνει έτσι».