Μετά από το δυσκολότερο έτος για τις αγορές εδώ και πάνω από μία δεκαετία, πολλοί επενδυτές τονίζουν πως θα κινηθούν πολύ προσεκτικά το 2023. Αν και οι αισιόδοξοι εξ αυτών ελπίζουν για στροφή 180 μοιρών των κεντρικών τραπεζών και άρση του προγράμματος αύξησης των επιτοκίων όπως και για «άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας και μείωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ευρώπη, αρκετοί παραμένουν προετοιμασμένοι για οποιουσδήποτε κινδύνους οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές.
Τα παρακάτω πέντε σενάρια τα οποία προετοίμασε το Bloomberg, υποδεικνύουν τους λόγους της επιφυλακτικότητας πολλών εξ αυτών:
Πληθωρισμός
«Η αγορά ομολόγων αναμένει πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα σε 12 περίπου μήνες», τόνισε το στέλεχος της First Eagle Investment Management Μάθιου ΜακΛέναν, προσθέτοντας πως «αυτό, όμως, ενδέχεται να αποδειχθεί λανθασμένη εκτίμηση, αφού υπάρχει κίνδυνος πως η αύξηση των μισθών των εργαζομένων, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ενεργειακή κρίση θα συνεχίσουν να προκαλούν πληθωριστικές πιέσεις, οδηγώντας σε μείωση των μετοχών και των ομολόγων, αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου και οικονομικό “πόνο” στις αναπτυσσόμενες αγορές».
Οι κινεζικές μετοχές έχουν καταγράψει ανάκαμψη της τάξης του 35% από το ναδίρ του Οκτωβρίου, δεδομένης της πιθανότητας «ανοίγματος» της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από τα καθ’ όλα δρακόντεια lockdowns.
Το πρόβλημα, όμως, έγκειται στην πιθανότητα υπερφόρτωσης του κινεζικού συστήματος υγείας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και της παράλληλης μείωσης των καταναλωτικών εξόδων. Τα γεμάτα νοσοκομεία και οι καθυστερήσεις στα γραφεία κηδειών έχουν δημιουργήσει πανικό τις περασμένες εβδομάδες, περιορίζοντας την κυκλοφορία των πολιτών.
Σύμφωνα με την Μαρσέλα Τσάου της JPMorgan Chase «η καμπύλη των νέων κρουσμάτων θα αυξηθεί σε νέο υψηλό ένα ή δύο μήνες μετά την Κινεζική Πρωτοχρονιά». Η Τσάου εκτιμά πως η χώρα θα καταφέρει να «ανοίξει» αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι απαισιοδοξίας.
Πόλεμος στην Ουκρανία
«Εάν το ΝΑΤΟ εμπλακεί περαιτέρω στον πόλεμο στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενταθούν, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο chief global market strategist της Nikko Asset Management, Τζον Βάιλ.
Ένα ακόμη δυσμενέστερο σενάριο θα ήταν η χρήση πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία κάτι το οποίο θα μπορούσε να καταστρέψει την ουκρανική αγροτική παραγωγή εν μία νυκτί.
Αναπτυσσόμενες αγορές
Πολλοί εκ των επενδυτών αναμένουν πως η ισοτιμία του δολαρίου θα μειωθεί το 2023, παράλληλα με αντίστοιχη μείωση του κόστους της ενέργειας, δύο παράγοντες οι οποίοι θα περιορίσουν την πίεση που δέχονται οι αναπτυσσόμενες αγορές.
Οποιαδήποτε αποτυχία της μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και οποιαδήποτε επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία, όμως, θα προκαλέσουν προβλήματα στις αγορές αυτές, λόγω της μεταστροφής στο ασφαλές καταφύγιο του greenback και της κάθετης αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Κορωνοϊός
Μία νέα, μεταδοτικότερη μετάλλαξη του κορωνοϊού θα μπορούσε να δημιουργήσει και πάλι προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με την Τσάου της JPMorgan «εκτιμούμε πως οι μακροοικονομικές επιπτώσεις θα γίνουν περισσότερο αισθητές στις οικονομίες οι οποίες βασίζονται στο διεθνές εμπόριο». Προς το παρόν, η Τσάου υποστηρίζει πως η μετάδοση του κορωνοϊού θα συνεχίσει να περιορίζεται και οι επενδυτές θα προσηλωθούν στις επιπτώσεις μίας πιθανής ύφεσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.