Στη βελτίωση των σχέσεων που διαφάνηκε αρχικά, πριν από λίγους μήνες, με τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» αναφέρονται κατά καιρούς τα διεθνή ΜΜΕ. Λίγο προτού ανοίξουν οι κάλπες σε Ελλάδα και Τουρκία, το Al Jazeera επιχειρεί να παρουσιάσει ορισμένα σενάρια για την επόμενη μέρα.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε ομάδες ΕΜΑΚ στην Τουρκία, ενώ ακολούθως οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών συναντήθηκαν και διακήρυξαν τη βελτίωση των σχέσεων.
«Οι σεισμοί της Τουρκίας δεν άλλαξαν μόνο τη ρητορική. Δημιούργησαν την ανάγκη για μετρητά. Οι εκτιμήσεις για το κόστος ανοικοδόμησης της Τουρκίας ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτό δημιουργεί μοχλό πίεσης για τη Δύση να στηρίξει την Τουρκία ώστε να εγκαταλείψει τη γεωπολιτική της αντιπαλότητα με την Ελλάδα» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ευκαιρία η διπλωματία των σεισμών»
Υπογραμμίζεται δε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία «προσέρχονται ταυτόχρονα στις κάλπες, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να ανοίξει δυνατότητες προσέγγισης».
«Η λεγόμενη διπλωματία των σεισμών είναι μια ευκαιρία για την Άγκυρα και την Αθήνα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μετά τις εκλογές» προστίθεται.
Μάλιστα, το μέσο σημειώνει ότι αυτή φαίνεται να είναι η επικρατούσα άποψη και στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Είναι προς το συμφέρον όλων εδώ να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ειρήνης», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 27 Απριλίου. «Στο τέλος της ημέρας, οι πράξεις δεν ακολούθησαν τη ρητορική της προεκλογικής χρονιάς. Υπάρχει η επιθυμία και στις δύο πλευρές του Αιγαίου να αναζητηθεί η ειρήνη και ο συμβιβασμός».