Παρακολουθώντας τη ν προεκλογική εκστρατεία, είναι ασφαλές να πει κάποιος ότι ούτε η Κάμαλα Χάρις ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου υποσχόμενοι δημοσιονομική σύνεση, αναφέρει ο Economist.
Το έλλειμμα και το χρέος είναι δευτερεύουσες σκέψεις για τους περισσότερους Αμερικανούς αυτές τις μέρες. Και οι προτάσεις και από τους δύο υποψηφίους για την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας είναι θεμελιωδώς μη σοβαρές.
Ο Τραμπ έχει μιλήσει για τη αξιοποίηση κρυπτονομισμάτων ή γεωτρήσεων για πετρέλαιο προκειμένου να εξοφληθεί το εθνικό χρέος – ιδέες που ισοδυναμούν με απόλυτη ανοησία. Αν και η Χάρις έχει υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμα, έχει αρνηθεί να προσφέρει οποιοδήποτε ουσιαστικό σχέδιο για να το πράξει.
Ωστόσο, έρχεται μια στιγμή σε μια προεκλογική εκστρατεία που οι υποψήφιοι έχουν παρουσιάσει αρκετές ιδέες πολιτικής που οι αναλυτές δεν μπορούν να αρχίσουν να υπολογίζουν ποιος θα πρωτοστατήσει σε ένα μεγαλύτερο έλλειμμα.
Πιο «συνετή» η Χάρις
Μια τέτοια εκτίμηση, που δημοσιεύθηκε στις 26 Αυγούστου από το Penn Wharton Budget Model (PWBM), μια μη κομματική ερευνητική ομάδα, φαίνεται να μην αφήνει καμία αμφιβολία ότι η κ. Χάρις θα είναι πολύ πιο δημοσιονομικά υπεύθυνη από τον κ. Τραμπ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η οικονομική ατζέντα του κ. Τραμπ θα αυξήσει τα ομοσπονδιακά ελλείμματα κατά 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από την πλατφόρμα της κ. Χάρις, η οποία θα προσθέσει 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο έλλειμμα κατά την ίδια περίοδο.
Το συμπέρασμα ότι ο κ. Τραμπ θα οδηγούσε σε μεγαλύτερα ελλείμματα μπορεί κάλλιστα να είναι σωστό. Αλλά εκφράζοντάς το ως πενταπλάσια διαφορά μεταξύ του κόστους των σχεδίων τους είναι σχεδόν σίγουρα υπερβολή. Πρώτον, υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις: οι πολιτικές του Τραμπ θα ήταν, στο μοντέλο PWBM, καλύτερες για την ανάπτυξη.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, οι πολιτικές του θα προσθέσουν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στο έλλειμμα, σε σύγκριση με 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για την κ. Χάρις. Και τα δύο θα επιδείνωναν τα δημοσιονομικά προβλήματα της Αμερικής. Τα σχέδια του Τραμπ θα αυξήσουν το έλλειμμα της Αμερικής σε περίπου 8% του ΑΕΠ ετησίως, από την τρέχουσα βασική πρόβλεψη περίπου 6%. Η Χάρις θα το ωθούσε προς το 7%.
Ένα τελικό συμπέρασμα αφορά το πώς θα είναι διαφορετική η δημοσιονομική πολιτική ανάλογα με το τι θα συμβεί τον Νοέμβριο. Η κύρια προτεραιότητα του. Τραμπ θα είναι η μείωση των φόρων και η εισαγωγή δασμών. Η Χάρις αντίθετα, θα στόχευε σε αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους συν επιπλέον δαπάνες που θα κατευθύνονταν σε όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα. Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις θα κάνουν το ήδη ανησυχητικό έλλειμμα της Αμερικής ακόμη μεγαλύτερο. Ωστόσο, οι Αμερικανοί έχουν δύο διαφορετικά δημοσιονομικά οράματα για να επιλέξουν, ακόμη και αν η σύνεση δεν εμφανίζεται σε κανένα από αυτά.