Σε μία ιδιαίτερα σημαντική αμυντική συμφωνία προχώρησαν Ελλάδα και Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters. Οι δύο χώρες σύναξαν τη μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία μεταξύ τους, συνολικού ύψους 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στη συμφωνία που είναι 20ετούς διάρκειας και ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ προβλέπεται η αγορά δέκα πολεμικών αεροσκαφών Μ-346 Lavi, η συντήρηση των αεροσκαφών T-6 Efroni, καθώς επίσης πρόβλεψη γιατεχνική υποστήριξη, εξομοιωτές πτήσεων και εκπαίδευση.
Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό για το συγκεκριμένο έργο, και η προσφορά του έλαβε την έγκριση της ελληνικής Κυβέρνησης και θα υπογραφεί από τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών, σύμφωνα με το European Defence Review.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που διατηρούμε με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακροχρόνια συνεργασία που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες, και θα προωθήσει την σταθερότητα στη Μεσόγειο.
Στο τηλεφώνημα που δέχτηκα μετά την έγκριση της συμφωνίας, ευχαρίστησα τον φίλο μου Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, υπουργό Άμυνας της Ελλάδας. Επιδοκίμασα επίσης την πρόσφατη ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και τόνισα την προσδοκία μου να ενισχυθούν περαιτέρω αυτές οι σχέσεις».
Ακόμα,προβλέπεται και η δημιουργία και λειτουργία σχολής εκπαίδευσης Ικάρων από την ισραηλινή Elbit Systems στην Καλαμάτα. Η σχολή θα βασίζεται στο μοντέλο της σχολής εκπαίδευσης πιλότων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και θα εξοπλιστεί με δέκα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346 παραγωγής της ιταλικής εταιρείας Leonardo. Γνωστά και ως Lavi, αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται επίσης από την ισραηλινή σχολή Ικάρων και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα.
Επίσης, η Elbit Systems θα παρέχει εξοπλισμό για την αναβάθμιση και λειτουργία των αεροσκαφών Τ-6 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Επιπλέον, η Elbit θα παρέχει εκπαίδευση, εξομοιωτές πτήσεων και άλλη υποστήριξη. Στο μέλλον, τα δύο μέρη αναμένεται να εξετάσουν επίσης τομείς συνεργασίας μεταξύ των σχολών Ικάρων του Ισραήλ και της Ελλάδας.
Ο Διευθυντής της SIBAT, Ταξίαρχος Γιαίρ Κουλάς, είπε ότι «η έγκριση αυτής της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση είναι ένα ιστορικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των εξαιρετικών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Δεν πρόκειται απλώς για μια συμφωνία αμυντικών εξαγωγών, αλλά για ένα συνεταιρισμό που θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εμπιστοσύνη του και για την ανάθεση αυτού του σημαντικού έργου στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και στην εξαιρετική αμυντική βιομηχανία μας».