Η Κίνα επιτέθηκε κατά νομοσχεδίου το οποίο έχει εισαχθεί προς διαβούλευση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και το οποίο θα μπορούσε τελικά να απαγορεύσει το TikTok στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς το «άδικο».
Ειδικότερα σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, είναι η πιο πρόσφατη κίνηση στο πλαίσιο ανησυχιών στο πεδίο της ασφάλειας σχετικά με την εφαρμογή η οποία ανήκει σε κινεζική εταιρεία, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το βρετανικό δίκτυο BBC. Σε αξιωματούχους, πολιτικούς και προσωπικό ασφαλείας σε πολλές δυτικές χώρες έχει απαγορευτεί να το εγκαταστήσουν σε τηλέφωνα εργασίας.
Ακολουθούν οι τρεις μεγαλύτερες ανησυχίες στον κυβερνοχώρο σχετικά με το TikTok και πώς ανταποκρίνεται η εταιρεία σε αυτές:
Το TikTok αναφέρει ότι η συλλογή δεδομένων της εφαρμογής είναι “σύμφωνη με τις πρακτικές του κλάδου”.
Οι επικριτές συχνά κατηγορούν το μέσο ότι συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Έκθεση κυβερνοασφάλειας που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2022 από ερευνητές της Internet 2.0, αυστραλιανής εταιρείας στον κυβερνοχώρο, αναφέρεται συχνά ως αποδεικτικό στοιχείο.
Ωστόσο, μια παρόμοια δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από το Citizen Lab κατέληξε στο συμπέρασμα “σε σύγκριση με άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok συλλέγει παρόμοιους τύπους δεδομένων για να παρακολουθεί τη συμπεριφορά των χρηστών”.
Ομοίως, έκθεση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια πέρυσι ανέφερε: “Το βασικό γεγονός εδώ είναι ότι τα περισσότερα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές για κινητά κάνουν τα ίδια πράγματα”. Το TikTok θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία χρηστών
Η TikTok αναφέρει ότι η εταιρεία είναι πλήρως ανεξάρτητη και “δεν έχει παράσχει δεδομένα χρηστών στην κινεζική κυβέρνηση, ούτε θα το πράτταμε εάν μας το ζητούσε”.
Από το 2020, τα στελέχη της TikTok έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να καθησυχάσουν τους ανθρώπους ότι το κινεζικό προσωπικό δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα μη Κινέζων χρηστών.
Όμως το 2022, η ByteDance παραδέχτηκε ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους της με έδρα το Πεκίνο είχαν πρόσβαση στα δεδομένα τουλάχιστον δύο δημοσιογράφων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να παρακολουθήσουν τις τοποθεσίες τους και να ελέγξουν αν συναντούσαν υπαλλήλους της TikTok οι οποίοι ήταν ύποπτοι για διαρροή πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης. Η εκπρόσωπος του TikTok σημειώνει ότι οι υπάλληλοι που είχαν πρόσβαση στα δεδομένα απολύθηκαν.
Η εταιρεία επιμένει ότι τα δεδομένα χρηστών δεν έχουν αποθηκευτεί ποτέ στην Κίνα και κατασκευάζει κέντρα δεδομένων στο Τέξας για δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ και σε ιστότοπους στην Ευρώπη για δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών.
Το TikTok θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο «πλύσης εγκεφάλου»
Το TikTok υποστηρίζει ότι οι κοινοτικές οδηγίες “απαγορεύουν την παραπληροφόρηση που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στην κοινότητά μας ή στο ευρύτερο κοινό, η οποία περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε συντονισμένη ανακριβή συμπεριφορά”.
Τον Νοέμβριο του 2022, ο Christopher Wray, διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, είπε στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ: “Η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε… να ελέγξει τον αλγόριθμο συστάσεων, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις επιρροής”. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμίος έχει διατυπωθεί πολλές φορές.
Η συνολική εικόνα είναι ένας κατά βάση θεωρητικός – πιθανός κίνδυνος
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το TikTok είναι ένας “δούρειος ίππος” – αν και φαίνεται ακίνδυνος, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα ισχυρό όπλο σε περιόδους γεωπολιτικής σύγκρουσης.
Η εφαρμογή έχει ήδη απαγορευτεί στην Ινδία, η οποία ανέλαβε δράση το 2020 κατά της ίδιας και δεκάδων άλλων κινεζικών πλατφορμών. Ωστόσο, μια απαγόρευση του TikTok από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην πλατφόρμα, καθώς συνήθως οι σύμμαχοι των ΗΠΑ συμβαδίζουν με τέτοιες αποφάσεις.
Αυτό φάνηκε όταν οι ΗΠΑ οδήγησαν επιτυχώς τις εκκλήσεις για αποκλεισμό της ανάπτυξης του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei στην υποδομή 5G – και πάλι, με βάση θεωρητικούς – πιθανούς κινδύνους.