Σημαντικά οφέλη και προεκτάσεις διαπιστώνει το σύνολο των αναλυτών αξιολογώντας τη συμφωνία – ορόσημο της MYTILINEOS με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για 10ετή δανειακή σύμβαση στο πλαίσιο του RepowerEU.
Όπως έγινε γνωστό, η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει με 400 εκατ. ευρώ την στρατηγική επενδύσεων της MYTILINEOS και συγκεκριμένα ένα νέο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) έως το 2027, που θα προσθέσει περί τα 2,6GW παραγωγικής δυναμικότητας. Η αξία της επένδυσης εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 2,5 δισ, ευρώ, ενώ τα έργα θα υλοποιηθούν στην Ε.Ε.
Στα reports και τα dailies που ακολούθησαν της ανακοίνωσης για τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, οι αναλυτές εστιάζουν σε τέσσερα σημεία.
Συγκεκριμένα τονίζουν πως μέσω της συμφωνίας:
1. Διευκολύνεται η προώθηση των επενδύσεων της MYTILINEOS στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης σε Ελλάδα και Ευρώπη.
2. Βελτιώνεται περαιτέρω το funding mix πέραν της συμμετοχής του RRF
3. Μειώνεται το implementation risk και αυξάνεται η απόδοση των επενδύσεων
4. Αναμένεται να αυξηθεί η συμμετοχή του κλάδου των RES στο συνολικό EBITDA με θετική επίπτωση στην αποτίμηση της MYTILINEOS.
Αναλυτικά, η Piraeus Sec., η οποία έχει δώσει σύσταση «Υπεραπόδοση» για τη μετοχή, υπογραμμίζει πως η συμφωνία διευκολύνει το επενδυτικό πρόγραμμα της MYTILΙNEOS στην Ελλάδα (περίπου 1,5 GW) και σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. στην Ιταλία που πληροί τα γεωγραφικά κριτήρια της ΕΤΕπ και όπου η Μυτιληναίος έχει ήδη εξασφαλίσει άδειες). Αν και σε μεγάλο βαθμό η συγκεκριμένη ανάπτυξη ΑΠΕ έχει ήδη ενσωματωθεί στην αποτίμησή μας, αναφέρει η Piraeus Sec., αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς μειώνει τον κίνδυνο υλοποίησης και δυνητικά βελτιώνει την οικονομία των έργων μέσω ανταγωνιστικών όρων χρηματοδότησης.
Η Euroxx τονίζει πως η συμφωνία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη στρατηγική της MYTILΙNEOS για την επίτευξη των στόχων δυναμικότητάς της, ενώ η Axia, η Alpha Finance, η Beta, η Eurobank, η Optima και η Pantelakis εστιάζουν στο ότι η Mytilineos στοχεύει να αναπτύξει ένα νέο χαρτοφυλάκιο έργων ηλιακών φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών (BESS) την περίοδο έως το 2027 που θα προσθέσει χωρητικότητα περίπου 2,6 GW.
Από την πλευρά της η ΝBG σημειώνει πως εκτός από την ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας και χωρητικότητας αποθήκευσης, η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα συμβάλει στην αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, την αύξηση της αξιοπιστίας και την κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης.