Στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων της, τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την ελληνική οικονομία, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της εκτιμήσεις. Πλέον αναμένει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και ελαφρώς χαμηλότερο πληθωρισμό από τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά ο πληθωρισμός έχει κορυφώσει, αλλά και ότι θα αποφευχθεί η συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι συνολικά η καθαρή άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ το 2022 έφτασε στο 5,5%, ενώ ο πληθωρισμός στο 9,3%. Για το 2023 εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με 1,2% και το 2024 με 2,2%. Για τον πληθωρισμό εκτιμά πως φέτος θα διαμορφωθεί στο 4,5% και το 2024 στο 2,4%.
Υπενθυμίζεται ότι στις φθινοπωρινές προβλέψεις της η Κομισιόν ανέμενε για την Ελλάδα ανάπτυξη 6% το 2022, 1% για το 2023 και 2% για το 2024. Ακόμη εκτιμούσε τον πληθωρισμό για τη χώρα μας στο 10% το 2022, 6% το 2023 και 2,4% το 2024.
Η ευρωπαϊκή οικονομία
Ειδικότερα, η ανάπτυξη το 2022 εκτιμάται πως διαμορφώθηκε στο 3,5% τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη. Για το 2023 αναμένει ανάπτυξη 0,9% στην Ευρωζώνη και το 2024 ανάπτυξη 1,5%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται πως θα υποχωρήσει από 8,4% το 2022 στο 5,6% το 2023 και το 2,5% το 2024.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, από το φθινόπωρο έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις, όπως η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου σε επίπεδα προ πολέμου. Η εξέλιξη αυτή μάλιστα αποδίδεται εν μέρει στην αιφνίδια μείωση της κατανάλωσης και στις προσπάθειες για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.
Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά η Επιτροπή, «η ανθεκτικότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν εντυπωσιακή». Παρά την ενεργειακή κρίση και τον υψηλότατο πληθωρισμό, η επιβράδυνση του τρίτου τριμήνου του 2023 ήταν ηπιότερη από το προσδοκώμενο, ενώ το τέταρτο τρίμηνο η ευρωπαϊκή οικονομία έμεινε στάσιμη παρότι αναμενόταν ευρέως συρρίκνωση της τάξης του 0,5%.
Στην έκθεση σημειώνεται παράλληλα ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, με την ανεργία να βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 6,1% τον Δεκέμβριο σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική οικονομία κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά η αύξηση του πληθωρισμού επηρέασε την πορεία του δευτέρου εξαμήνου. Παρόλα αυτά το Ταμείο Ανάκαμψης παρείχε σημαντική στήριξη στην οικονομία και τα κυβερνητικά μέτρα περιόρισαν την επίπτωση των υψηλών τιμών ενέργειας στο κόστος των επιχειρήσεων και στο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών..
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού αναμένεται ότι σταδιακά θα μειώσει το βάρος στο καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών και θα στηρίξει την ιδιωτική κατανάλωση. Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται να παραμείνει ο κύριος μοχλός της αύξησης των επενδύσεων εν μέσω της ακριβότερης χρηματοδότησης. Με την σταδιακή βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος από το δεύτερο μισό του 2023, οι εξαγωγές αναμένεται να επιταχυνθούν το 2024. Οι εισπράξεις από τον διεθνή τουρισμό προβλέπεται να αυξηθούν το 2023 και το 2024.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει ήδη να αποκλιμακώνεται και πρόκειται να επιβραδυνθεί και άλλο το επόμενο διάστημα λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τροφίμων αναμένεται να επιμείνει λόγω και της καθυστέρησης της μεταφοράς των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας στην παραγωγή τροφίμων.
Η Κομισιόν σημειώνει πως η αύξηση του βασικού μισθού που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες δεν έχει συμπεριληφθεί στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, καθώς ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το μέγεθος της αύξησης. Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την ανάπτυξη αυτοί συνδέονται με την πιθανή επίπτωση των γεωπολιτικών εντάσεων στις τουριστικές ροές. Όσον αφορά τους κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού, σχετίζονται με την αύξηση του κατώτατου μισθού.