Πριν λίγες ημέρες η εταιρία βιοτεχνολογίας Colossal Biosciences, η οποία φιλοδοξεί να επαναφέρει τα εξαφανισμένα μαμούθ, ισχυρίστηκε ότι κατόρθωσε να «αναστήσει» ένα είδος λύκου που χάθηκε από τη Γη πριν περίπου 13.000 χρόνια.
Οι λύκοι του είδους Aenocyon dirus, οι οποίοι αποτέλεσαν έμπνευση για τη δημιουργία του τρομακτικού ζώου της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς του HBO «Game of Thrones», ήταν αρπακτικά που κάποτε ζούσαν στη Βόρεια Αμερική. Ήταν βαρύτεροι από τους γκρίζους λύκους, με πιο φαρδύ κεφάλι και πυκνή γούνα, κατανάλωναν άλογα και βίσονες και εκτιμάται ότι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν όταν εξαφανίστηκε μέρος της μεγαπανίδας.
Τώρα, η αμερικανική εταιρία ανακοίνωσε ότι μέσω γενετικής μηχανικής έφερε στη ζωή τρία κουτάβια ανταρόλυκου λαμβάνοντας DNA από ένα δόντι 13.000 ετών και ένα κρανίο 72.000 ετών.
Τα τρία κουτάβια που ονομάστηκαν Ρωμύλος, Ρώμος και Καλίσι αναπτύσσονται φυσιολογικά σε μία τεράστια έκταση, με ειδικούς να παρακολουθούν την υγεία τους.
Αφού ανακατασκεύασαν το γονιδίωμα του λύκου από αρχαίο DNA, τροποποίησαν εκείνο των σύγχρονων γκρίζων λύκων για να συμπεριλάβουν τις παραλλαγές γονιδίων, στη συνέχεια το εισήγαγαν σε κύτταρα ωαρίου γκρίζου λύκου και το μετέφεραν στη μήτρα παρένθετου σκύλου, αφού ωρίμασε σε συνθήκες εργαστηρίου.
Για την «πρώτη επιτυχημένη περίπτωση από-εξαφάνισης» έκανε λόγο η επικεφαλής του επιστημονικού προγράμματος, Μπεθ Σαπίρο, προσθέτοντας ότι η εταιρία προχώρησε σε «λειτουργικά αντίγραφα από ένα ζώο που έζησε σε παλαιότερη εποχή».
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αναβίωση εξαφανισμένου είδους, αλλά για γκρίζους λύκους με τροποποιημένο γενετικό κώδικα, ώστε να μοιάζουν περισσότερο με ανταρόλυκους.
Σε δηλώσεις της στο δίκτυο CNN εξήγησε ότι δεν επιχειρείται η επαναφορά ενός «100% γενετικά πανομοιότυπου με ένα άλλο είδος. Στόχος μας με την απο-εξαφάνιση είναι πάντα να δημιουργούμε λειτουργικά αντίγραφα αυτών των εξαφανισμένων ειδών. Εστιάσαμε στον εντοπισμό παραλλαγών που ξέραμε ότι θα οδηγούσαν σε ένα από αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά».
Άλλωστε, η Colossal προχώρησε και στη δημιουργία τριών αρσενικών κόκκινων λύκων (Canis rufus), τους Μπλέιζ, Σίντερ και Ας.
Σχετικά με τις προσπάθειες διατήρησης του είδους, ο Τζορτζ Τσερτς, γενετιστής από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συνιδρυτής της Colossal Biosciences, τόνισε ότι είναι απαραίτητο οι προσπάθειες «διατήρησης, επέκτασης και ελέγχου της γενετικής ποικιλότητας» να γίνουν πολύ πριν χαθούν σημαντικά απειλούμενα είδη ζώων.
Εντούτοις, άλλοι επιστήμονες όπως η Ζακλίν Τζιλ από το Πανεπιστήμιο του Μέιν, διαφωνούν με τις παραπάνω θέσεις. Αναφορικά με τον ανταρόλυκο δήλωσε στο Scientific American ότι πρόκειται για «έναν γενετικά τροποποιημένο γκρίζο λύκο» και τίποτα άλλο.
Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό θα ήταν ένα «σταδιακό βήμα» προς την από-εξαφάνιση, επισήμανε και πρόσθεσε ότι ακόμη και αν οι επιστήμονες κατάφερναν να κλωνοποιήσουν έναν ανταρόλυκο που θα ήταν εντελώς πανομοιότυπος με τον εξαφανισμένο πρόγονό του αυτό θα έθετε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: «Τι θα τον κάνουμε;».