Το κυνήγι εργασίας μπορεί να είναι αποθαρρυντικό στις μέρες μας. Ακόμα και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, είναι εύκολο να αποθαρρυνθεί κανείς. Πολλές φορές ακόμη και η αποστολή εκατοντάδων αιτήσεων δεν εγγυάται ότι το βιογραφικό σας θα εξεταστεί από έναν υπεύθυνο πρόσληψης, και αυτό δημιουργεί προβληματισμούς.
Η σύμβουλος σταδιοδρομίας Σάρι Σαντοριέλο, η οποία εργάζεται στον κλάδο εδώ και 25 χρόνια, το γνωρίζει- το βλέπει συνέχεια. Έτσι, όταν οι πελάτες της έρχονται σε αυτήν και τη ρωτούν πώς να κάνουν την αναζήτηση εργασίας τους «πιο εύκολη αλλά και αποτελεσματική» ώστε να τραβήξουν τα περισσότερα βλέμματα, εκείνη έχει πολλές χρήσιμες συμβουλές.
Αυτές είναι οι top 3 συμβουλές που δίνει στους πελάτες της για να κάνουν την αναζήτηση εργασίας πιο απλή:
1. Να έχετε πάντα βιογραφικό σημείωμα
Μερικές φορές, σκεφτόμαστε ότι το βιογραφικό σημείωμα είναι κάτι που έχει ξεχαστεί, ενώ η Σαντοριέλο λέει ότι είναι ένα «δυνατό εργαλείο» για κάποιον που κάνει αίτηση για εργασία. «Το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να είναι ευέλικτο και προσαρμόσιμο για κάθε θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση», λέει η Σαντοριέλο. «Σε κανέναν δεν αρέσει να το ακούει αυτό, αλλά θα κάνετε χάρη στον εαυτό σας αν έχετε ένα».
Αυτό είναι το πιο σημαντικό έγγραφο που πρέπει να διαθέτετε αν κάνετε κάποια αίτηση για εργασία. Σε αυτό καταγράφονται όλες οι προηγούμενες θέσεις εργασίας και τα επιτεύγματά σας. Έτσι, όταν δημιουργείτε ένα βιογραφικό σημείωμα για έναν συγκεκριμένο ρόλο, μπορείτε να συμπεριλάβετε ό,τι είναι σχετικό ανάλογα με τη θέση εργασίας που επιλέξατε.
«Όταν δεν είστε σίγουροι για το τι να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας σημείωμα και τι όχι, να σκέφτεστε πως καλό είναι να επισημάνετε εκείνα τα πράγματα που σας κάνουν να ξεχωρίζετε σε σχέση με αυτό που ζητά η περιγραφή της θέσης εργασίας», δήλωσε η Σαντοριέλο στο Business Insider. «Μπορεί να έχετε κάτι πολύ καλό στο ιστορικό σας, αλλά αν δεν είναι σχετικό με αυτά που ζητάει ο ρόλος, κατά πάσα πιθανότητα ο υπεύθυνος πρόσληψης θα το προσπεράσει».
«Κατά μέσο όρο», εκτιμά η Σαντοριέλο, «οι υπεύθυνοι πρόσληψης κοιτάζουν τα βιογραφικά όσων κάνουν αίτηση για εργασία μόνο για μερικά δευτερόλεπτα. Επομένως, θέλετε να διασφαλίσετε ότι η αξία και η συμβολή σας στην ομάδα θα παρατηρηθεί σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα».
«Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό, είναι να αναφέρετε πράγματα που κάνατε και έφεραν αποτελέσματα. Κρατήστε λέξεις όπως: «αύξηση εσόδων», «επιτυχία», «αποτελεσματικότητα» και «εξορθολογισμός». Έτσι, ο τραβάτε αμέσως το ενδιαφέρον αυτού που το διαβάζει», δήλωσε η Σαντοριέλο.
2. Μάθετε «τη γλώσσα» των διευθυντών προσλήψεων στον κλάδο σας
«Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν σκέφτεστε να αλλάξετε καριέρα και προσπαθείτε να περιγράψετε τις δεξιότητές σας σε έναν νέο κλάδο», σύμφωνα με την Σαντοριέλο.
«Όταν θέλετε να βρείτε εργασία σε έναν νέο κλάδο, πρέπει να τους δείξετε – χωρίς να το πείτε – ότι μπορείτε να φανείτε χρήσιμοι και σε άλλους κλάδους πέρα από αυτούς που έχετε εργαστεί πιο πριν. Δεν σημαίνει ότι τα 15 χρόνια που περάσατε στην τεχνολογία δεν έχουν σημασία τώρα που θέλετε να ασχοληθείτε με την ιατρική έρευνα», σύμφωνα με τη Σαντοριέλο. «Πιθανόν να κατέχετε πολλές δεξιότητες που είναι κοινές μεταξύ του κλάδου που ήσασταν και του κλάδου που θέλετε να εργαστείτε τώρα. Απλώς πρέπει να τους το δείξετε, να μιλήσετε τη «γλώσσα» τους».
«Να διασκεδάσετε. Να κάνετε την απαραίτητη έρευνα και να περάστε χρόνο διαβάζοντας άρθρα στο LinkedIn», δήλωσε η Σαντοριέλο. «Γίνετε μέλος σε ομάδες που σχετίζονται με το πού θέλετε να κάνετε – τόσο ψηφιακά όσο και δια ζώσης, αν αυτό είναι το φόρτε σας. Υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες διαθέσιμες σήμερα.
3. Συνέχεια να αναπτύσσετε το δίκτυό σας
«Η αλήθεια είναι», λέει η Σαντοριέλο, «ότι δεν υπάρχει κακή στιγμή για να προσεγγίσετε φίλους και πρώην, νυν ή μελλοντικούς συναδέλφους για να κανονίσετε ενημερωτικές συνεντεύξεις ή εξόδους δικτύωσης».
«Οι άνθρωποι στον επαγγελματικό χώρο εργασίας, τείνουμε να μην αντιλαμβανόμαστε την αξία του να δημιουργείς συνεχώς νέες σχέσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το αφήσετε ακαλλιέργητο», δήλωσε η Σαντοριέλο. «Πρέπει να χτίζετε και να εμπλουτίζετε τακτικά τον κύκλο γνωριμιών σας».
Η Σαντοριέλο θεωρεί ζωτικής σημασίας την αξία της διατήρησης επαφών. «Δεν θα είναι κάθε άτομο που γνωρίζετε «σημαντικό» όσον αφορά τις διασυνδέσεις – και, ας είμαστε ρεαλιστές, δεν θα κρατάτε επαφή με το κάθε άτομο που πραγματικά δεν σας ενδιαφέρει – αλλά η διατήρηση εγκάρδιων σχέσεων θα σας φανεί χρήσιμη όταν δεν το περιμένετε και μερικές φορές όταν τη χρειάζεστε περισσότερο».
«Δεν λέω να κρατάτε επαφές με 97.000 άτομα με τα οποία δεν έχετε πραγματική σχέση», δήλωσε η Σαντοριέλο. «Μιλάω για την αξία του να χτίζεις πραγματικές σχέσεις με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να έχεις πάντα κάποιο απώτερο κίνητρο».