Αλμα πάνω από 50% κάνουν οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, στις συναλλαγές της Τετάρτης, φτάνοντας στα 184 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα συμβόλαια ολλανδικού φυσικού αερίου παράδοσης Απριλίου έκλεισαν στην προηγούμενη συνεδρίαση στα 121 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στο επίκεντρο οι συνεχιζόμενοι φόβοι για διακοπή του εφοδιασμού και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
European natural gas prices> pic.twitter.com/2jJ2Vbyg1x
— Guy Faulconbridge (@GuyReuters) March 2, 2022
Αν και οι προμήθειες ενέργειας μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, και οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου παρέμειναν σταθερές, οι traders δηλώνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές διακοπές οι οποίες ανεβάζουν τις τιμές.
Σε νέο ρεκόρ δέκα και πλέον ετών εκτοξεύτηκε το αμερικανικό πετρέλαιο στις συναλλαγές της Τετάρτης, ενώ ο ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent ξεπέρασε τα 111 δολάρια το βαρέλι, καθώς το ράλι του αργού συνεχίζεται.
Το ράλι έρχεται καθώς ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ετοιμάζονται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν την παραγωγή του Απριλίου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate , το σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ, σημείωσαν άλμα 6,05% στα 109,67 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα εκτινάχθηκαν στα 110,18 δολάρια το βαρέλι – το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Κατά τη διάρκεια της κανονικής διαπραγμάτευσης την Τρίτη , το συμβόλαιο σημείωσε άνοδο 8,03% και διαμορφώθηκε στα 103,41 δολάρια το βαρέλι.
Το παγκόσμιο πετρέλαιο αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 6,09% στα 111,36 δολάρια. Το Brent είχε σκαρφαλώσει για λίγο έως και τα 111,78 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, ένα επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης το συμβόλαιο αυξήθηκε 7,15% στα 104,97 δολάρια το βαρέλι.
Όπως σημείωναν οικονομολόγοι, τα ζητήματα αναφορικά με την χρηματοδότηση και ασφάλιση εμπορίου επηρεάζουν τις εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα. Επισημαίνεται πως οι ρωσικές πετρελαϊκές εξαγωγές αντιστοιχούν περίπου στο 8% της παγκόσμιας προσφοράς.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους FT, ο Joe Biden δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις να απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να συνασπίζονται και να ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κόψει τους ενεργειακούς δεσμούς της Αμερικής με το Κρεμλίνο και να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου.