Η Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία της Γερμανίας έκρινε την Τρίτη «αντισυνταγματικό» το ενεργειακό πακέτο διάσωσης της κυβέρνησης, προσθέτοντας στις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) να τερματίσει τη φρενίτιδα χρέους της χώρας.
Η τελευταία επενδυτική επίθεση ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να θωρακίσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της από την άνοδο των τιμών της ενέργειας αποδεικνύεται σκληρό χάπι για τον επικεφαλής του FDP και – ονομαστικά – πρωταθλητή της λιτότητας Λίντνερ, ο οποίος αντιμετωπίζει αντιδράσεις από το συντηρητικό CDU και μέσα στις τάξεις του.
Όπως αναφέρει το Euractiv, το προτεινόμενο πακέτο ενεργειακής διάσωσης πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από ένα ειδικό ταμείο, με δάνεια που θα ληφθούν κατά το τρέχον έτος, ενώ οι πληρωμές θα διαρκέσουν έως το 2024. Αποτελεί, επομένως, σύμφωνα με τους Ελεγκτές, στην ουσία, δανεισμό «σε απόθεμα» και συνεπώς παραβιάζει τους εθνικούς δημοσιονομικούς κανόνες.
«Ο προτεινόμενος δανεισμός «σε απόθεμα» παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ετήσιας διάρκειας», αναφέρεται στη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αντιθέτως, τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης του πακέτου διάσωσης από τον κανονικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό χωρίς παρακάμψεις.
Η προτεινόμενη ενεργειακή ασπίδα είναι το τελευταίο από μια σειρά «έκτακτων» επενδυτικών πακέτων που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση συνασπισμού και εγκρίθηκαν από τον Λίντνερ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο δημοσιονομικός εκπρόσωπος του συντηρητικού CDU, Κρίστιαν Χάασε, σχολίασε την έκθεση της Ομοσπονδιακής Ελεγκτικής Υπηρεσίας λέγοντας: «Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την οδό χρηματοδότησης με το φανάρι [της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού]. Δεν μπορούμε απλώς να αγνοήσουμε την πτυχή της αντισυνταγματικότητας», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU στην Handelsblatt.
Αυτό, σε συνδυασμό με το έκτακτο αμυντικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ του Σολτς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη διάσωση μετά το Covid-19 ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, σηματοδότησε μια μετατόπιση από την παραδοσιακή απροθυμία της Γερμανίας στις δημόσιες δαπάνες.
Το «φρένο χρέους» εμφανίζεται στο γερμανικό σύνταγμα και ορίζει ότι ο ετήσιος δανεισμός δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,35% του ονομαστικού ΑΕΠ.
Ο Λίντερ υπερασπίζεται εδώ και καιρό την αρχή αυτή ως μία από τις προτεραιότητές του, εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων από το εσωτερικό του συνασπισμού να το καταργήσει για όσο διάστημα οι πολυάριθμες κρίσεις κρατούν τη χώρα σε ασφυκτικό κλοιό, καταλήγει το δημοσίευμα του Euractiv.