Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης φαίνεται πως συμφωνούν πως ο προ-πανδημίας χαμηλός πληθωρισμός δεν πρόκειται να επιστρέψει.
«Από την έναρξη της πανδημίας, ζούμε σε έναν κόσμο του οποίου η οικονομία έχει πολύ διαφορετική δυναμική», ανέφερε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell σε πρόσφατες δηλώσεις του.
Παρόμοια είναι η άποψη της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, η οποία τόνισε πως «δεν πιστεύω πως θα επιστρέψουμε σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού».
«Η πιθανότητα επιστροφής σε ένα προ-πανδημίας καθεστώς χαμηλού πληθωρισμού είναι ακόμα άγνωστη. Πιστεύω πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη νέα πραγματικότητα», ανέφερε ο Powell.
Στελέχη κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο συναντήθηκαν στην πρώτη τέτοιου είδους συνάντηση της ΕΚΤ εδώ και χρόνια και συνομίλησαν για θέματα όπως οι αυξημένες τιμές καταναλωτή, η οικονομική ανάπτυξη και η πιθανότητα επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης.
Aπό την πλευρά του, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, τόνισε τον άθλο που καλείται να αντιμετωπίσει δεδομένων των συνεχιζόμενων και απανωτών οικονομικών σοκ στη Βρετανία (Brexit, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία), ενώ υπογράμμισε πως «τα σοκ αυτά δεν είναι παροδικά».
Ο Powell προειδοποίησε πως, αν και πιστεύει πως υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των επιτοκίων χωρίς την πρόκληση ύφεσης, κάτι τέτοιο «θα είναι αρκετά δύσκολο».
Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τη Lagarde «θα πρέπει να είναι έτοιμη να επιταχύνει τις κινήσεις της για την αντιμετώπιση τόσο του πληθωρισμού όσο και των προβλημάτων που ενδέχεται να προκαλέσουν οι επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων».
Ο επικεφαλής της Fed, πάντως, υπογράμμισε πως είναι ακόμα άγνωστο για το εάν ο υψηλός πληθωρισμός θα μεταφραστεί σε μακροπρόθεσμο στασιμοπληθωρισμό, δεδομένης της αποτυχίας των μοντέλων των αναλυτών όσον αφορά το σοκ της προσφοράς που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ τόνισε πως «υπάρχει και η πιθανότητα απότομης μείωσης του πληθωρισμού».
Τέλος, ανέφερε πως «ζούσαμε σε έναν κόσμο όπου ο πληθωρισμός δεν αποτελούσε πρόβλημα. Τώρα, πιστεύω πως καταλαβαίνουμε πως δε γνωρίζαμε σχεδόν τίποτα για το πως λειτουργεί».