Τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι ολιγάρχες της Ρωσίας φέρνουν όλο και περισσότερο τα χρήματά τους στην πατρίδα τους, τροφοδοτώντας μια απίθανη ανάκαμψη στα πολυτελή ακίνητα της Μόσχας.
Αντιμέτωποι με περιορισμένες επιλογές στο εξωτερικό, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις αναγκάζουν τις τράπεζες να περιορίσουν τις δαπάνες τους, πολλοί Ρώσοι επαναπατρίζουν τα μετρητά και τα «αποθηκεύουν» στο ασφαλές καταφύγιο των εγχώριων ακινήτων. Άλλοι χρησιμοποιούν τα ακίνητα ως αντιστάθμιση για τον πληθωρισμό.
Η εισροή μετρητών βοηθά τη Μόσχα να αντισταθεί στην επιβράδυνση που πλήττει άλλες αγορές ακινήτων από το Λονδίνο έως το Χονγκ Κονγκ. Οι πωλήσεις πολυτελών διαμερισμάτων με τιμές από 1,95 εκατομμύρια ρούβλια (19.813 δολάρια) ανά τετραγωνικό στη Μόσχα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% πέρυσι, σύμφωνα με την NF Group, πρώην Knight Frank Russia.
Πολλά από τα έργα υψηλών προδιαγραφών που αναπτύσσονται βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές κοντά στα μεγαλύτερα αξιοθέατα της πόλης και διαθέτουν τεράστια πάρκα.
Αν και ακριβή στοιχεία για την ταυτότητα των αγοραστών που κατακλύζουν την αγορά είναι δύσκολο να βρεθούν, η πλειοψηφία είναι ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών. Συνήθως πρόκειται για ιδιοκτήτες μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών ή κορυφαία στελέχη, αλλά περιλαμβάνουν επίσης πελάτες από τον χώρο της πληροφορικής, της βιομηχανίας του θεάματος και του αθλητισμού.
Στο ασταθές οικονομικό σκηνικό του πολέμου, βλέπουν τα ακίνητα ως καταφύγιο από τις διακυμάνσεις των τοπικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του ρουβλίου. Ενώ το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Ρωσίας που βρίσκεται στο 21% προσφέρει ελκυστικά επιτόκια στις καταθέσεις, το τοπικό νόμισμα βυθίστηκε κατά σχεδόν 25% πέρυσι.
Η δυναμική στην αγορά ακινήτων της Μόσχας έρχεται σε αντίθεση με άλλες παγκόσμιες πόλεις που είναι παραδοσιακά δημοφιλείς στη ρωσική διασπορά. Το Λονδίνο, για παράδειγμα, απέκτησε το προσωνύμιο Londongrad αφού προσέλκυσε κατοίκους όπως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και ο Μικαΐλ Φρίντμαν. Η αγορά πολυτελών ακινήτων της βρετανικής πρωτεύουσας είχε μια ισχνή χρονιά το 2024 και προβλέπεται να μειωθεί φέτος.
Συνολικά, η ζήτηση μεταξύ των εύπορων Ρώσων για ακίνητα στο εξωτερικό μειώθηκε κατά 24% πέρυσι σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με την Intermark.
Στη Μόσχα, τα υψηλά επιτόκια και το αυξανόμενο κόστος κατασκευής μπορεί να περιορίσουν τον ρυθμό της προσφοράς ακινήτων υψηλών προδιαγραφών φέτος. Οι εργολάβοι ενδέχεται να αναγκαστούν να συσσωρεύσουν οικόπεδα αντί να δρομολογήσουν νέα έργα, σύμφωνα με την NF Group.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Σότσι, το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας που φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, συγκαταλέγεται στις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες για τους πλούσιους Ρώσους που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα. Τα πιο πρόσφατα πολυτελή έργα στην περιοχή περιλαμβάνουν το Mantera Seaview Residence – ένα συγκρότημα που εκτείνεται σε 6 εκτάρια και περιλαμβάνει ξενοδοχείο, κατοικίες και μια πληθώρα ανέσεων που κυμαίνονται από σάουνες μέχρι αίθουσα… χιονιού.