Η «επόμενη μέρα» για την oικονομία γράφεται ενδεχομένως σήμερα, με την αξιολόγηση της χώρας από τον καναδικό οίκο DBRS. Το στοίχημα που τίθεται, είναι να μη «σπάσει» απόψε το σερί των αναβαθμίσεων που ξεκίνησε την επομένη κιόλας των εκλογών (Ιούλιο και Αύγουστο) από τον ιαπωνικό οίκο R&I και τον γερμανικό Scope. Η κρίση τους, όμως, δεν αρκούσε να αλλάξει τα πράγματα. Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση θεωρούν ως «εθνικό στόχο», από σήμερα και μέσα σε 85 ημέρες μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, τουλάχιστον ένας ή και δύο από τους «Big Four» των οίκων αξιολόγησης, να ανακοινώσουν αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.
Αυτό μπορεί να συμβεί απόψε το βράδυ, αν η DBRS πατήσει το «κουμπί» της αναβάθμισης. Αυτομάτως μια τέτοια εξέλιξη θα βγάλει τα ελληνικά ομόλογα από την κατηγορία «σκουπίδια» και θα ενισχύσει την αντίστροφη πορεία από εκείνη που διέγραφε πριν 13 χρόνια Ελλάδα, όταν κατρακυλούσε ραγδαία προς την πλήρη απαξία.
Χορεύοντας με τους Οίκους
Εδώ και δύο εβδομάδες, στελέχη της DBRS βρίσκονται στην Αθήνα. Όχι για διακοπές όμως, αλλά για να «ανακρίνουν» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να γράψουν την έκθεση αξιολόγησης που αναμένεται να ανακοινώσουν απόψε στους επενδυτές. Αυτό και μόνον το γεγονός, δείχνει ότι και οι ίδιοι αισθάνονται πως ήρθε η ώρα να αποφασίσουν, αν έφτασε η στιγμή να πουν -αυτοί πρώτοι από τους μεγάλους Οίκους- το μεγάλο «ναι» στην ιστορική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Και αυτή είναι μόλις η μία από τις 3+1 ευκαιρίες αναβάθμισης που θα έχει φέτος η χώρα! Διότι, αν τελικά οι Καναδοί της DBRS διστάσουν και δεν θελήσουν να είναι οι πρώτοι που θα πατήσουν το κουμπί, μπορεί να το πράξει η Standard &Poor’s στις 20 Οκτωβρίου ή ο οίκος Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Οι τρεις αυτοί οίκοι κατατάσσουν ήδη την Ελλάδα «σε απόσταση αναπνοής» από την επενδυτική βαθμίδα, οπότε μόνο αν σιωπήσουν πλήρως και οι τρεις, θα μπορούσε να χαθεί για εφέτος η ευκαιρία.
Την κρίση της για ενδεχόμενη αναβάθμιση θα εκφέρει την άλλη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και η Moody’s. Ωστόσο ο Οίκος έχει αφήσει τη χώρα μας 3 ολόκληρα σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα και θα αποτελούσε «σούπερ έκπληξη» να καλύψει «μια και έξω» όλη την απόσταση. Ωστόσο, η οποιαδήποτε ανακοίνωση αναβάθμισης από τον «σκληρό» Οίκο, θα «έστρωνε το χαλί» για αναβάθμιση και στους επόμενους Οίκους (S&P’s και Fitch), ασχέτως αν η DBRS θα έχει ήδη ανεβάσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετό διάστημα η Ελλάδα έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα σε όρους αγοράς. Η μείωση της απόδοσης και του spread των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ σημαντικά, αλλά είναι απαραίτητο να μπει η επενδυτική βαθμίδα και στη «βιτρίνα» της χώρας, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να καταφέρουν να αγοράζονται από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές του πλανήτη -στους οποίους όμως σήμερα οι εσωτερικοί κανονισμοί των Ταμείων απαγορεύουν να επενδύσουν έστω και 1 δολάριο σε τίτλους, επειδή ανήκουν στην κατηγορία «σκουπίδια».