Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υψηλού κινδύνου καταγράφουν σημαντική αύξηση, τη στιγμή που οι επενδυτές ψάχνουν για ευκαιρίες σε αναδυόμενες αγορές οι οποίες ακολουθούν μία ορθόδοξη μακροοικονομική πολιτική.
Τα ομόλογα junk από το Ελ Σαλβαδόρ μέχρι τη Νιγηρία και την Τουρκία έχουν καταγράψει θετική πορεία αυτόν το μήνα. Το ερώτημα για το πόσο η στροφή στην λογική νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις, όμως, παραμένει.
«Υπάρχει ακόμα πιθανότητα για να συνεχιστεί το ράλι αυτών των assets», τόνισε το στέλεχος της Ninety One UK, Θις Λόου, προσθέτοντας πως «το επόμενο σκέλος του ράλι αναμένεται να είναι πιο δύσκολο, όμως, αφού δεν υπάρχει βεβαιότητα κατά πόσο τα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα μπορέσουν να αντέξουν υπό τη συνεχιζόμενη μείωση της ρευστότητας παγκοσμίως».
Τα ομόλογα αυτά δεν είχαν καταφέρει να επιδείξουν το αναμενόμενο φετινό ράλι μέχρι τώρα, τη στιγμή που η ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας αποδείχθηκε περιορισμένη και οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες συνέχισαν τη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής. Παράλληλα, ο αριθμός των αθετήσεων πληρωμών των ομολόγων αναπτυσσόμενων οικονομιών έχει αυξηθεί σε ιστορικό ρεκόρ, οδηγώντας σε σημαντικές προσπάθειες αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.
«Η αλλαγή σε πιο ορθόδοξες και φιλικές προς την αγορά πρακτικές έχει ενισχύσει την πορεία των κρατικών ομολόγων αυτών σε χώρες όπως η Τουρκία και η Νιγηρία», τόνισε ο αναλυτής της Wells Fargo & Co, Μπρένταν ΜακΚένα, προσθέτοντας πως «πρόκειται για μία τάση η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί στις αναπτυσσόμενες αγορές αυτές από εδώ και στο εξής».
Τα κρατικά ομόλογα της Νιγηρίας έχουν λάβει «τονωτική ένεση», από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου έχει προχωρήσει σε οικονομική μεταρρύθμιση, ενισχύοντας το νόμισμα της χώρας και ακυρώνοντας ένα κοστοβόρο και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα επιδοτήσεων καυσίμων.
Παρόμοιο ράλι έχουν καταγράψει και τα τουρκικά ομόλογα μετά από την εκλογική νίκη Ερντογάν ο οποίος ανέθεσε τη διαχείριση της οικονομίας σε δύο πρώην τραπεζίτες της Wall Street, αυξάνοντας τις ελπίδες για επιστροφή στην ορθόδοξη και γενικά αποδεκτή μακροοικονομική πολιτική.
Τα κενυατικά ομόλογα αυξήθηκαν στα 94,5 σεντ/δολάριο την Παρασκευή, δύο μόλις μήνες μετά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών πως η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε βεβιασμένη αναδιάρθρωση του χρέους της όπως έκαναν οι Γκάνα και Ζάμπια.
Ακόμα και τα ομόλογα της Αργεντινής έχουν καταγράψει ράλι τη στιγμή που οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Ο Αργεντινός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντεζ έχει ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα, τη στιγμή που ο πληθωρισμός βρίσκεται άνω του 100% και τα κρατικά ταμεία στερεύουν.
Παράλληλα, οι επενδυτές της Wall Street μελετούν εκ νέου τις επιλογές τους όσον αφορά την αγοραπωλησία των ομολόγων υψηλού κινδύνου αυτών τη στιγμή που οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου συνεχίζουν τη στρατηγική αύξησης των επιτοκίων τους. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Για τον Λόου, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πιθανότητα ή μη δημιουργίας εμβαθυμένης ύφεσης στις αναπτυσσόμενες αγορές αυτές. Σύμφωνα, όμως, με τους αναλυτές του Institute of International Finance, Ρόμπιν Μπρουκς και Τζόναθαν Φόρτουν, υπάρχει και η πιθανότητα μίας «ομαλής προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας η οποία θα ενισχύσει τις επενδυτικές ροές προς τις αναδυόμενες οικονομίες.
Το Ελ Σαλβαδόρ, για παράδειγμα, έχει βγει κερδισμένο από την γενικότερη αλλαγή του επενδυτικού συναισθήματος τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το στέλεχος της Santander US Capital Markets LLC, Σιβόν Μόρντεν.
Προφανώς, ο βαθμός κινδύνου των ομολόγων αυτών είναι υψηλός. Πολλά εξ αυτών φέρουν πολύ χαμηλό βαθμό αξιολόγησης με αυξημένο κίνδυνο default.
Τα ομόλογα Αιγύπτου έχουν καταγράψει συνολική μείωση της τάξης του 10% φέτος ακόμα και μετά το πρόσφατο ράλι τους. Η οικονομία της αφρικανικής χώρας δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει από την πανδημία και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία παρά τη συμφωνία της με το ΔΝΤ.
Αυτό, όμως, φαίνεται πως δεν φοβίζει την Chief Investment Officer της Frankin Templeton Fixed Income, Σονάλ Ντεσάι, η οποία υποστηρίζει πως «μπορούμε ακόμα να ανακαλύψουμε ευκαιρίες δεδομένων των αξιολογήσεων αυτών».
Οι επενδυτές, προς το παρόν, παραμένουν προσηλωμένοι στις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας η οποία ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκιά της από το 8,5% στο 15%, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας ενδέχεται να κρατήσουν τα επιτόκιά τους σταθερά, ενώ αναμένονται τα πληθωριστικά στοιχεία της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας.