Υπερ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις να ενεργούν ως διάδικοι των funds που έχουν επενδύσει στην αγορά χρέους μέσω τιτλοποιήσεων, τάσσεται οριστικά και αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη κατά πλειοψηφία με μόλις 9 ψήφους κατά.
Η απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί τις επόμενες μέρες και να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα των ανακοπών από τους δικηγόρους των δανειοληπτών, οι οποίοι αμφισβητούν τη δυνατότητα των servicers να εκπροσωπούν τα funds στα δικαστήρια.
Η συζήτηση
Το θέμα συζητήθηκε στις 26 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου δικηγορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, καταναλωτικές οργανώσεις και άλλοι φορείς υποστήριξαν ότι οι servicers δεν μπορούν να λειτουργούν ως διάδικοι των επενδυτών, καθώς αυτό δεν προβλέπεται στη νομοθεσία του 2003, στη βάση της οποίας έγιναν οι τιτλοποιήσεις. Από την πλευρά τους, οι νομικοί εκπρόσωποι των Eurobank και doValue, για υπόθεση των οποίων συνεδρίασε το δικαστήριο, υπογράμμισαν ότι ο νόμος του 2015 που διέπει τη λειτουργία του κλάδου, ορίζει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση των διαχειριστών.
Σημείωσαν δε πως αυτό προβλέφθηκε για την προστασία των οφειλετών, ώστε να μη διαπραγματεύονται απευθείας με τα funds, αλλά με εταιρείες που είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες. «Σημασία δεν έχει πώς ένα δάνειο αποενοποιήθηκε, με απευθείας πώληση ή μέσω τιτλοποίησης, αλλά ποιος θα είναι αυτός που θα το διαχειριστεί» τόνισαν σχετικά.