Την αναβολή κατά δύο μήνες της τελευταίας αξιολόγησης του δανείου ύψους 44 δισ. δολαρίων επέτρεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Αργεντινή, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται πηγές επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Ο λόγος που το ΔΝΤ δίνει «ανάσα» στην χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι να δώσει το χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση του Μιλέι να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και ενδεχομένως να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του ΔΝΤ συμφώνησαν ότι η τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος πακέτου, που είχε αρχικά οριστεί για τον Σεπτέμβριο, θα αναβληθεί για τον Νοέμβριο.
Το ΔΝΤ και οι χώρες υπόκεινται σε ένα χρονοδιάγραμμα αξιολογήσεων της προόδου, οι οποίες, αφού υπογραφούν από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, ενεργοποιούν την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης.
Στην περίπτωση της Αργεντινής, είναι η πρώτη φορά που αλλάζει η ημερομηνία της τελευταίας αναθεώρησης για το δάνειο που συμφωνήθηκε το 2022.
Η κυβέρνηση και το προσωπικό του ΔΝΤ συμφώνησαν πρόσφατα για την έβδομη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία καθυστέρησε εν μέσω της αλλαγής κυβέρνησης, καθώς ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου
Το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να υπογράψει την παράταση καθώς και τη χρηματοδότηση ύψους 4,7 δισ. δολαρίων στη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Ο πρόσθετος χρόνος είναι για να «διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα επιτυγχάνει τους στόχους του», δήλωσε μία από τις πηγές. Η ποσότητα των συνολικών αναθεωρήσεων δεν έχει αλλάξει, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η παράταση δεν συνεπάγεται νέα χρηματοδότηση.
Οι υπόλοιπες τρεις αναθεωρήσεις από τον Μάιο και μετά θα οδηγήσουν σε εκταμιεύσεις ύψους περίπου 1,9 δισ. δολαρίων.
«Η χώρα θα μπορούσε πάντα να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα πριν λήξει το τρέχον δάνειο, αλλά τώρα έχει μεγαλύτερη ανάσα μέχρι το τέλος του έτους για να αποφασίσει τι θέλει να κάνει» δήλωσε άλλη πηγή.
«Εκτός τροχιάς» το πρόγραμμα
Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να επισημάνει εκ νέου ότι το πρόγραμμα που αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής βγήκε «σημαντικά εκτός τροχιάς», τόνισαν δύο πηγές, αφού χάθηκαν στόχοι όπως η συσσώρευση διεθνών αποθεματικών και η μείωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η κυβέρνηση του Μιλέι στοχεύει στην επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και στη δημιουργία καθαρών διεθνών αποθεματικών ύψους 10 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2024.
Το ΔΝΤ αναμένει από τη χώρα να ολοκληρώσει τις δημόσιες ακροάσεις για τις τιμές της ενέργειας, να εξαγοράσει το κρατικό χρέος που κατέχει η κεντρική τράπεζα και να λύσει το εξωτερικό εμπορικό χρέος, ανέφερε μία από τις πηγές.
Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση απέσυρε σημαντικές μεταρρυθμίσεις δαπανών από ένα σαρωτικό νομοσχέδιο “omnibus” στο Κογκρέσο για να διευκολύνει την έγκρισή του, επειδή η κυβέρνηση δεν είχε αρκετή υποστήριξη για να προωθήσει μέτρα όπως οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις.