Ιστορικά, το ασήμι έχει αποτελέσει μια προσφιλή εναλλακτική έναντι παραδοσιακών επενδυτικών επιλογών, όπως μετοχές και ομόλογα.
Εν μέσω του πρόσφατου κύματος τραπεζικών καταρρεύσεων και αυξανόμενων επιτοκίων, πολλοί επενδυτές κατέφυγαν στο πολύτιμο μέταλλο , προκαλώντας άλμα της τιμής του.
Ωστόσο, κατά πόσο βοήθησε το ασήμι τους επενδυτές να αντιμετωπίσουν τις «υφεσιακές καταιγίδες» στο παρελθόν;
Όπως ο χρυσός, η αξία του αργύρου οφείλεται στη σπανιότητά του ως πολύτιμο μέταλλο. Ωστόσο, το ασήμι έχει και ευρεία βιομηχανική χρήση, από τα ηλεκτρονικά και τις ιατρικές εφαρμογές έως τις μπαταρίες και τα ηλιακά πάνελ.
Επιπροσθέτως, η αγορά ασημιού είναι πολύ μικρότερη από εκείνη του χρυσού, με αποτέλεσμα να είναι ένα πολύ ασταθές περιουσιακό στοιχείο.
Οι τιμές του αργύρου κατέρρευσαν και πάλι κατά τη διάρκεια της ύφεσης της δεκαετίας του 1990 πριν από μια σταθερή ανάκαμψη που κορυφώθηκε με το ιστορικό υψηλό που επιτεύχθηκε το 2011, τρία χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2007-2008.
Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, το ασήμι έχει υπεραποδώσει έναντι του S&P 500 μόνο σε τρεις από τις οκτώ υφέσεις: 1973, 1981 και 2007.
Τον Μάρτιο του 2023, η ονομαστική τιμή του αργύρου είχε υποχωρήσει κατά 6,1%, ενώ ο S&P500 είχε υποχωρήσει κατά 3,3%.
Η τιμή του το 2023
Τους επόμενους μήνες, η ζήτηση αργύρου αναμένεται να αυξηθεί, στηρίζοντας την τιμή. Σύμφωνα με το Silver Institute, η βιομηχανική αγορά του αργύρου θα μπορούσε να ενισχυθεί από την περαιτέρω αύξηση της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων και την επέκταση της δέσμευσης των κυβερνήσεων για πράσινες υποδομές.