Καθώς μέχρι σήμερα η μία στις δύο ρυθμίσεις χρεών που παράγονται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό απορρίπτονται από τους servicers, με το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων θα αναγκάζονται να αποδεχτούν όλες τις ρυθμίσεις που θα παράγονται στο εξής. Αν, δε, έχουν διαφορετική άποψη για το αν πραγματικά είναι ή όχι ευάλωτος ο δανειολήπτης, τότε θα πρέπει να προσφεύγουν οι ίδιοι στα δικαστήρια, για να προσβάλουν την απόφαση υπέρ του δανειολήπτη.
Άμεσα τίθεται σε εφαρμογή η διάταξη που θα προβλέπει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να λαμβάνει ειδική προσωπική ενημέρωση για κάθε πληροφορία που αφορά το δάνειο και την οφειλή του, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα φτιάξουν οι πιστωτές.
Στην πράξη καταργείται η υποχρέωση καταβολής μισθωμάτων επί 12 έτη από τον οφειλέτη, αφού, εάν το επιθυμεί και βρει τα χρήματα, να προβεί ο ίδιος σε επαναγορά νωρίτερα, αποκτώντας ξανά το σπίτι του στο οποίο διαμένει με ενοίκιο.
Με άλλες διατάξεις, δε, θα μπορούν στον εξωδικαστικό να μπαίνουν επίσης και κληρονόμοι χρεών από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.
Προστασία από πλειστηριασμούς
Πέραν της προστασίας από πλειστηριασμούς που εξασφαλίζει η υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι και προγράμματα που ενισχύουν τους ευάλωτους και προστατεύουν τις κατοικίες τους. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις δεν κάνει χρήση, όπως για παράδειγμα το ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότησης για ευάλωτους μέχρι να δημιουργηθεί ο φορέας ακινήτων, όπου ελάχιστοι μόνο έχουν κινητοποιηθεί για να ενταχθούν.
Χαμηλή ανταπόκριση έχει και το πρόγραμμα στέγασης και εργασίας που βρίσκεται σε ισχύ και εξασφαλίζει στους δικαιούχους και στέγη, αλλά και εργασία.
Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες διμερείς συμβάσεις έχουν συναφθεί απευθείας μεταξύ servicers και οφειλετών, όπως τόνισε.
Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι εταιρείες θα εποπτεύονται επίσης και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μέχρι σήμερα λειτουργούν ήδη ορισμένες που παρέχουν κυρίως καταναλωτικά δάνεια, ενώ στο εξής θα μπορούν να δίνουν και στεγαστικά, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να δίνουν και επιχειρηματικά για όσους έχουν ενεργή ρύθμιση ή θέλουν να χρηματοδοτήσουν παλιά τους δάνεια -και οι οποίοι το τραπεζικό σύστημα δεν τους δέχεται εύκολα σήμερα.
Τέλος, μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχει και η δυνατότητα υποχρεώσεις των επαγγελματιών και επιχειρήσεων να δέχονται υποχρεωτικά άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS, εξασφαλίζοντας πολύ χαμηλότερες τραπεζικές χρεώσεις τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις επιχειρήσεις.