Αλλάζουν -σχεδόν- όλα από 1η/1/2026 για τα δικαστήρια της Αθήνας, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε ποτέ στη Δικαιοσύνη, του νέου δικαστικού χάρτη.
Το βασικό τμήμα της θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 16/9/2024 με την έναρξη του δικαστικού έτους, τα νέα δεδομένα όμως για την Αττική, τα μεγαλύτερα δηλαδή Πρωτοδικεία της χώρας, θα τα δούμε να εφαρμόζονται από την 1η/1/2026. Ο λόγος έχει να κάνει με την κτιριακή ανασυγκρότηση των δικαστηρίων (νέο πρωτοδικείο στον Άρειο Πάγο και νέα δικαστήρια στον Πειραιά) που οδηγεί σε ετεροχρονισμένη έναρξη λειτουργίας.
Το σχέδιο
Ειδικά λοιπόν για την Αττική, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει:
Αθήνα
Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα. Εν ολίγοις το Πρωτοδικείο Αθηνών διαχωρίζεται σε Πολιτικό και Ποινικό, με το πρώτο να λειτουργεί στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών και το δεύτερο στην Ευελπίδων.
– Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.
Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Εν ολίγοις, όλο το παραλιακό μέτωπο περνάει στην αρμοδιότητα του Πειραιά και φεύγει από την Αθήνα.
Ποια Ειρηνοδικεία καταργούνται
Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κρωπίας, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Περιστερίου και Χαλανδρίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς.
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν:
α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου,
β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής,
Δύο Περιφερειακά Πρωτοδικεία Πειραιά
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν:
α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και
β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας-Ειδυλλίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).