Οι διαταραχές στους κύριους εμπορικούς δρόμους σε διεθνές επίπεδο, το κλείσιμο των διυλιστηρίων και η αναζωπύρωση της ζήτησης ανεβάζουν παγκοσμίως τις τιμές των καυσίμων και δυσχεραίνουν τις προβλέψεις ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, στις οποίες ο πληθωρισμός θα αποτελέσει βασικό ζήτημα.
Οι αυξήσεις των δύο καυσίμων που καταναλώνονται περισσότερο ξεπερνούν εκείνες του αργού πετρελαίου σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αγορές του κόσμου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη βενζίνη στις ΗΠΑ σημείωσαν απότομη άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες και έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από το 1/5 μέχρι στιγμής φέτος, ενώ το ντίζελ στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 10%. Τα κέρδη των διυλιστηρίων είναι επίσης πάνω από τα εποχικά πρότυπα σε πολλές περιοχές, ένα σημάδι στενότητας καθώς πλησιάζει η περίοδος αιχμής των καλοκαιρινών ταξιδιών.
Υπάρχει ο κίνδυνος οι τιμές της βενζίνης να φτάσουν σε πολυετή υψηλά επίπεδα φέτος, δήλωσε ο Mukesh Sahdev, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας πετρελαίου της Rystad Energy AS.
Η μέση τιμή της βενζίνης στην αντλία στις ΗΠΑ είναι τώρα 60% υψηλότερη από ό,τι στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 – ένας δυνητικά σημαντικός παράγοντας για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους όταν συγκρίνουν το πόσο καλά αισθάνονται τώρα σε σχέση με την πρώτη εκλογή του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Τα αποθέματα της χώρας τόσο σε βενζίνη όσο και σε καύσιμα τύπου ντίζελ είναι πολύ χαμηλότερα από τα εποχικά πρότυπα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερο μαξιλάρι προσφοράς από το κανονικό.
Σήμερα, εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκαν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για το μήνα Φεβρουάριο, τα οποία διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα στοιχεία έδειξαν άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή άνω του αναμενόμενου κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 3,2% σε ετήσια βάση, έναντι του 3,1% που περίμεναν οι αναλυτές. Αντιστοίχως ο δομικός δείκτης αυξήθηκε άνω του αναμενόμενου κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 3,8% σε ετήσια βάση.
Δεδομένου πως και από τα νέα στοιχεία προκύπτει πως ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει περιοριστεί αισθητά σε σχέση με την περσινή χρονιά, traders και αναλυτές έχουν αντιστοίχως αναγκαστεί να περιορίσουν τις προσδοκίες τους όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της έναρξης του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων από τη Fed. Η δε, αναζωπύρωση των πιέσεων στις τιμές των commodities φαίνεται πως παίζει καθοριστικό ρόλο στα νέα δυσμενή δεδομένα.
Συγκεκριμένα το πετρελαϊκό καρτέλ επιβεβαίωσε την εκτίμηση του για ρυθμό αύξησης της ζήτησης κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάτι που οδηγεί ταυτόχρονα σε διατήρηση του ελλείμματος σε σχέση με τα επίπεδα προσφοράς δεδομένης της περικοπής των επιπέδων παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, άλλωστε, έχουν ξεκαθαρίσει πως θα κρατήσουν τις περικοπές στα επίπεδα παραγωγής τους τουλάχιστον και για το δεύτερο τρίμηνο.