Στην τελική ευθεία είναι οι αυξήσεις διοδίων από 1ης Ιανουαρίου σε ποσοστό 7,6% έως 7,7%. Έπειτα από μακρά περίοδο επαναδιαπραγματεύσεων ανάμεσα στους παραχωρησιούχους και στο υπουργείο Υποδομών συμφωνήθηκε η προσαύξηση του 2023 (12%), που δεν εισπράχθηκε ποτέ, να μοιραστεί σε τρεις δόσεις έως το 2026 και οι παραχωρησιούχοι να απορροφήσουν ένα μέρος αυτής.
Οι εταιρείες παραχώρησης όπως είχε γράψει προ ημερών το newmoney θα ανακοινώσουν την νέα εμπορική πολιτική για τα διόδια που θα εφαρμοστούν σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο πλην της Αττικής Οδού. Οι εταιρείες θα ενημερώσουν τις δανείστριες τράπεζες για την συμφωνία που επιτεύχθηκε με το υπουργείο και αμέσως μετά θα ανακοινώσουν τις νέες τιμές,
Από την συνάντηση της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί ότι οι αυξήσεις θα επιμεριστούν σε τρία έτη, με κούρεμα της ονομαστικής αύξησης από 12% στο 10%. Η πρώτη αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους και μένει να ανακοινωθεί πώς θα μοιραστεί. Πληροφορίες μιλούν για ετήσια αναπροσαρμογή κατά 6% στην οποία θα ενσωματωθεί πιθανώς και η αύξηση του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου που ήταν 1,6% και αφορά στην προβλεπόμενη τιμαριθμική αναπροσαρμογή διοδίων του 2024.
Από 2% συν τον πληθωρισμό κάθε έτους, θα διαμορφωθεί η αύξηση των διοδίων που θα επωμιστούν οι χρήστες για τα έτη 2025 και 2026. Η κατανομή ωστόσο δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί. Τα ποσά της αύξησης θα οριστικοποιηθούν με τις στρογγυλοποιήσεις που θα κάνουν οι εταιρείες ανά σταθμό και κατηγορία οχήματος με βάση όσα ορίζει κάθε σύμβαση και θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Αμέσως μετά θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες τους και θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.
Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απέφυγε να ανακοινώσει την παραμικρή λεπτομέρεια για την συνάντηση με τις εταιρείες και τα διόδια ενώ σιγή ασυρμάτου τηρούν για το θέμα και οι εταιρείες παραχώρησης. Δεν αποκλείεται η στάση αυτή να οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραχωρησιούχοι έχουν εγείρει διεκδικήσεις από το δημόσιο (claims) για την πολύμηνη καθυστέρηση στην αναπροσαρμογή των τελών, την οποία το υπουργείο φέρεται να έχει ζητήσει να αποσύρουν.
Η καταρχήν συμφωνία δείχνει πάντως ότι υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να δοθεί αίσιο τέλος στις συζητήσεις των τελευταίων μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία Οδός, Ιόνια, Οδός, Κεντρική Οδός, Μορέας, Γέφυρα Ρίο -Αντίρριο) είχαν υπαναχωρήσει στο θέμα της ανατίμησης των διοδίων πέρσι (παρότι προβλέπεται από τις συμβάσεις τους η ετήσια αναπροσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό), κατόπιν παραίνεσης της προηγούμενης κυβέρνησης να παγώσουν τις αυξήσεις κατά την προεκλογική περίοδο.
Οι εταιρείες επανήλθαν το καλοκαίρι (αμέσως μετά τις εκλογές) με αίτημα την άμεση αναπροσαρμογή των διοδίων, απόφαση όμως που τις έφερε σε αντιπαράθεση με την πολιτική ηγεσία εξαιτίας διαφωνιών τόσο ως προς το ύψος των αυξήσεων όσο και ως προς το χρόνο εφαρμογής τους. Η συζήτηση διακόπηκε τον Σεπτέμβριο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, με τις δύο πλευρές να επανέρχονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Στο θέμα αναφέρεται ρεπορτάζ της Καθημερινής. Οι ετήσιες αυξήσεις υπολογίζονται με βάση την αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή κάθε Σεπτέμβριο. Ο δείκτης αυξήθηκε το 2023 κατά 1,65% σε σχέση με το 2022. Σε αυτή την αύξηση θα προστεθεί το ήμισυ της αύξησης από το 2021 στο 2022, που ήταν 12%, δηλαδή 6%. Επομένως, η συνολική αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου θα είναι 7,63%.
Aν τελικώς επιβεβαιωθεί η αύξηση, το κόστος των διοδίων για ένα ΙΧ στη διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα ανέλθει σε 33,75 ευρώ από 31,35 ευρώ, στα Ιωάνννινα (μέσω γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου) στα 41,15 ευρώ από 38,25 ευρώ, η διαδρομή Αθήνα-Πάτρα στα 12,70 ευρώ έναντι 11,80 ευρώ και η Αθήνα-Καλαμάτα στα 15 ευρώ από 13,95 ευρώ σήμερα.